Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κούβα

Παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά στοιχεία για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας

Εντυπωσιακά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας έδωσε ο Νέστωρ - Ευγένιος Περέζ, καθηγητής Πανεπιστημίου και ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας της Κούβας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Θεσσαλονίκης.

Στο Νησί της Επανάστασης σ' έναν πληθυσμό 11 περίπου εκατομμυρίων, οι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών ξεπερνούν τις 700.000. Υπάρχουν 51 Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικά Κέντρα και άλλα ανώτατα κέντρα σπουδών. Το 2002 ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα δοθεί για την Παιδεία το 11,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ευμενέστατα είναι τα σχόλια των ξένων καθηγητών και πολιτικών που έχουν επισκεφθεί σχολές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα πρότυπα αυτά σχολεία όλων των βαθμίδων φοιτούν αυτή την ώρα 55.668 σπουδαστές με προβλήματα όρασης, ακοής, νοητικά προβλήματα κλπ. Για τους μαθητές στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας έχει εξασφαλιστεί η διατροφή τους στα σχολεία, ενώ βελτιώνεται συνεχώς το φαγητό, μετά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών.

Στην Κούβα υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι που εκπέμπει εκπαιδευτικά προγράμματα όλο το 24ωρο, ενώ το υπουργείο Παιδείας δίνει μεγάλη εμφαση στη συνεχή εκπαίδευση. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων και κοινωνίας - παραγωγής και σ' όλους τους φοιτητές παρέχεται μια γενικότερη ανθρωπιστική Παιδεία, καθώς αυτό που επιδιώκει το λαϊκό καθεστώς είναι η δημιουργία όχι μόνο επιστημόνων, αλλά κύρια Ανθρώπων.

Μιλώντας στους παριστάμενους ο Φώτης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας τόνισε ότι η τιμητική εκδήλωση γίνεται για τα 35 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε και ζήτησε από τους νέους να μελετούν τα έργα του Μεγάλου Επαναστάτη, όπως και να τον μιμούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ