Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
«Οδηγούμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πριν»

Σημαντικές παρεμβάσεις στην εκδήλωση του ΔΗΚΚΙ, με θέμα «Εξελίξεις στο Κυπριακό»

«Με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, οδηγείται η Κύπρος και οι Ελληνοκύπριοι σε κατάσταση χειρότερη από αυτήν που υπάρχει από το 1974 μέχρι σήμερα. Γι' αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει αρχή και βάση για διάλογο και για διαπραγματεύσεις». Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποίησε χτες το κόμμα του με θέμα: «Εξελίξεις στο Κυπριακό», στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Στην ομιλία του, ο Δ. Τσοβόλας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αν αυτή τη στιγμή το Κυπριακό κλείσει, όπως πιέζουν και απαιτούν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία και όπως προβλέπεται στο απαράδεκτο και ανθελληνικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, με συνομοσπονδία, που δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη λύση, τότε η Τουρκία αμέσως μετά θ' απαιτήσει την ίδια φόρμουλα στο Αιγαίο με συνεκμετάλλευση και διχοτόμησή του και μεσοπρόθεσμα στη Θράκη με αυτονόμησή της σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο Δ. Τσοβόλας, αφού εξήγησε μέσα από την ομιλία του τις τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του «σχεδίου Ανάν», επισήμανε ότι χρειάζεται «ενότητα του ελληνικού λαού και κοινή δράση» και, παράλληλα, «η συγκρότηση ενός κοινού πατριωτικού μετώπου από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και όλους τους Ελληνες πατριώτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης», ώστε, όπως είπε: «Να αντισταθούμε αποτελεσματικά στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης, για να μην περάσει το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ που νομιμοποιεί τον Αττίλα». Πρέπει να «βροντοφωνάξουμε», τόνισε ο Δ. Τσοβόλας, «Κύπρος Ενιαία και Ανεξάρτητη».


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισήμανε, επίσης, ότι «επιβάλλεται, οι ηγεσίες όλων των ελληνικών κομμάτων να συμφωνήσουν, ώστε τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει κοινή σύσκεψη όλων των αρχηγών των κομμάτων, για να χαράξουμε εθνική στρατηγική και τακτική, που θα μπορεί να συσπειρώσει όλους τους Ελληνες».

Αμέσως μετά τον Δημήτρη Τσοβόλα, στο βήμα ανέβηκε ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτο σχέδιο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να απαντήσει εδώ και τώρα αρνητικά», ενώ συγχρόνως χαρακτήρισε «ενέργειες απελπισίας» τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να κερδίσει την εύνοια των ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης επισήμανε ότι «δεν είναι συμβατό με την έννομη τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης το "σχέδιο Ανάν"».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «είναι αφετηρία συζήτησης το "σχέδιο Ανάν", που πρέπει να ενισχυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων». Ανέφερε δε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να φανεί διεθνώς ότι δε θέλει λύση του Κυπριακού, ότι υπονομεύει λύσεις». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Παυλίδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έδωσε απλώς «τεχνικές οδηγίες στην κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι να μην καταλήξουμε σε οδυνηρό συμβιβασμό». Ο Π. Τρίκας, από το ΣΥΝ, τάχτηκε, στην ουσία, με την άποψη του υφυπουργού κ. Λοβέρδου, αφού υποστήριξε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός απ' τη σκληρή διαπραγμάτευση», για να προσθέσει εντελώς λαϊκίστικα ότι πρέπει «να υπάρξει παράλληλη κινητοποίηση και κοινή δράση του λαϊκού παράγοντα»...

Επίσης, στη χτεσινή εκδήλωση μίλησε ο Μανώλης Γλέζος, που εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση να διαβάσει ακόμα και το κείμενο του σχεδίου, ενώ με τη σειρά του ο Γεράσιμος Αρσένης, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, κάλεσε τον Δημήτρη Τσοβόλα να προχωρήσει «στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κινήματος πολιτών», γιατί, όπως είπε, «δεν είναι η ώρα των κομμάτων, αλλά των προσωπικών αγώνων».

Τέλος, στην εκδήλωση μίλησε ο Γεώργιος Μαγκάκης, καθώς και ο δήμαρχος της Κερήνιας. Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναστάσιος Πεπονής, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ενώ έστειλαν χαιρετισμούς, αλλά δεν παραβρέθηκαν ο Κώστας Λαλιώτης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Στέλιος Παπαθεμελής.

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Οι αλλαγές και οι ανατροπές που σημειώθηκαν εδώ και δώδεκα χρόνια άλλαξαν την κατάσταση. Οι συσχετισμοί είναι σε βάρος του εργατικού, λαϊκού, αλλά και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η νέα τάξη πραγμάτων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επιβάλλεται διά πυρός και σιδήρου.

Σ' αυτήν τη νέα κατάσταση υπήρχαν συνεχείς υποχωρήσεις και συμβιβασμοί της κυπριακής και ελληνικής ηγεσίας και όλων των κυβερνήσεων.

Το κάθε βήμα υποχώρησης που γινόταν, έφερνε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά την απαίτηση της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και σε συμπόρευση μ' αυτά και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αγγλοαμερικάνων.

Ετσι, σήμερα φτάσαμε σε ένα σχέδιο χωρίς καμιά αναφορά στα παλιότερα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε ένα σχέδιο που παγιδεύει το κυπριακό πρόβλημα στη λογική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που επισημοποιεί τη διχοτόμηση με την ύπαρξη δυο κρατών, τα οποία εντάσσονται και λειτουργούν σε ένα άλλο κράτος, με μια διοίκηση 3 Ελληνοκυπρίων, 3 Τουρκοκυπρίων και 3 άλλων (πιθανώς Αγγλων), προφανώς των πιο σκληρών εκφραστών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ενα κράτος που παρόμοιό του δεν έχει συγκροτηθεί και ούτε έχει λειτουργήσει ποτέ.

Εμείς, ως ΚΚΕ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτό το σχέδιο. Δε φέρνει καμιά δίκαιη ούτε βιώσιμη, ούτε καν λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεχούς όξυνσης όλων των προβλημάτων και με πρακτική κατάληξη την επισημοποίηση της διχοτόμησης.

Λειτουργεί σαν μέσο, σε κάθε περίπτωση (συμφωνίας ή μη), για να πεταχτούν οι όποιες θετικές αποφάσεις του ΟΗΕ στο καλάθι των αχρήστων, αν γίνει δεκτό σαν βάση για συζήτηση, αλλά ξεχνιούνται και η επέμβαση των δυνάμεων κατοχής, οι έποικοι, οι περιουσίες, κλπ.

Η συν-προεδρία και η μεταβατική περίοδος των 3 χρόνων καθιστά απόλυτο ρυθμιστή τον ΓΓ του ΟΗΕ, του οποίου οι αποφάσεις, σε περιπτώσεις διαφωνίας, θα είναι τελεσίδικες.

Στην ουσία, η κηδεμονία των ΗΠΑ, του NATO και των Βρετανών θα ασκείται καλυμμένα μέσω αυτού του μηχανισμού.

Για τις βρετανικές βάσεις, δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο του Κόφι Ανάν. Παραμένει ως έχει το καθεστώς τους.

Αυτό που το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις της αριστεράς κατά τη δεκαετία του '60 υποστήριζαν, ότι, δηλαδή, οι Αγγλοαμερικάνοι επιδίωκαν μια "λύση" που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμερα, με το σχέδιο του Κόφι Ανάν, επιτυγχάνεται.

Γι' αυτό καλέσαμε και καλούμε το λαό σε κινητοποιήσεις και έκφραση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό».

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε επίσης πως η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα μεταφέρει στα καθοδηγητικά όργανα την πρόταση του ΔΗΚΚΙ για το πατριωτικό μέτωπο και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ