Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ολα είναι πιθανά...

Η Σαχά, η φίλη μου δικηγόρος στη Σμύρνη, είναι από γονείς που γεννήθηκαν, όπως και οι δικοί τους γονείς, στην Κρήτη. Ετσι, και μιλώντας πολύ καλά τα ελληνικά, θεωρεί τον εαυτό της και λίγο Ελληνίδα. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και απαραίτητα την Κρήτη. Τη σκεφτόμουν με τις εκλογές στη χώρα της. Και προχτές το βράδυ, μου τηλεφώνησε.

«Είδες τα χάλια μας;», με ρώτησε.

«Ποια χάλια;».

«Ο λαός μας δεν ξέρει τι ψηφίζει». Ο τόνος της φωνής της ήταν αποκαρδιωτικός.

«Μα, δεν ξέρει περισσότερα», προσπάθησα να την παρηγορήσω.

«Δηλαδή, μου αποδίδεις ευθύνες», είπε σα να βρισκόταν σε δικαστήριο.

«Εσένα, γιατί;», τη ρώτησα σχεδόν απολογητικά.

«Γιατί αν δεν ξέρει ο αγράμματος ή μισογραμματισμένος, φταίω κι εγώ που δεν τον δίδαξα. Δηλαδή, φταίμε όλοι όσοι ξέρουμε γράμματα».

Μισής ώρας συζήτηση, ασφαλώς, δε μεταφέρεται σε μια στήλη εφημερίδας.

Το πρωί της άλλης ημέρας, διάβασα τα λεγόμενα του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ενας από τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα», είπε. «Η ένταξή της στην ΕΕ θα ήταν το τέλος της Ευρώπης».

Στην αρχή, δεν κατάλαβα καλά τι εννοούσε. Γεωγραφικά ή πολιτικά; `Η, μήπως, εννοούσε θρησκευτικά; Η Σαχά μού είχε διευκρινίσει ότι οι εκλεγμένοι είναι ισλαμιστές. Αλλά επειδή αυτή μάλλον δεν έχει καμιά θρησκεία, αυτό το αφήσαμε να κρέμεται ανάμεσα στα δυο τηλέφωνα. Για μια στιγμή, σκέφτηκα πως δεν ήξερα πόσο καθολικός είναι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας. Οχι πως μ' ενδιέφερε, δηλαδή. Αλλά υπήρχαν και άλλες νύξεις του Ντ' Εστέν, στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Λε Μοντ». Τάχα πως η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προωθείται από «τους αντίπαλους της Ευρώπης». Ο νους του αναγνώστη πάει αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή, εμάς ο Ντ' Εστέν μάς ξέχασε ή μας πρόσβαλε; Μήπως μας επιτέθηκε έμμεσα ή το χτύπημα ήταν άμεσο, ντιρέκτ όπως το λένε στην πυγμαχία; Εμάς, σαν μέλος της ΕΕ, δε μας σκέφτηκε καθόλου; `Η δε μας λογαριάζει καθόλου; Δεν είμαστε ισότιμα μέλη; Μήπως αγνοεί τη δική μας εξωτερική πολιτική; Μήπως εμείς είμαστε περισσότεροι δημοκρατικοί, ανεκτικοί; Α, τον πονηρό! Αν εμείς υποστηρίζουμε την ένταξη, λέει υπογείως, ευθυγραμμιζόμαστε μ' εκείνους που τους ονομάζει «αντίπαλους της Ευρώπης».

Αρχικά όλα αυτά ακούγονται μπερδεμένα. Αλλά δεν είναι.

Αν η Τουρκία μπει στην ΕΕ, μας λένε, έστω και με τις μαντίλες - αν και η Ευρώπη είναι γεμάτη απ' αυτές - τότε δε θα φοβόμαστε για την αλλαγή των συνόρων μας. Οι παραβιάσεις στον αέρα δε σημαίνουν τίποτα. Ο αέρας έχει σύνορα; Οπου θέλει πάει...

Μπορεί, άραγε, ο Ζισκάρ ντ' Εστέν να μην ήταν ενημερωμένος για τη δική μας υποστήριξη της εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ;

Ολα είναι πιθανά...


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φέρνουν νέα προνόμια για τις επιχειρήσεις(2014-04-29 00:00:00.0)
Εντείνεται η «μάχη»(2005-04-20 00:00:00.0)
«Ημιτελές» αλλά μοναδικό!(2003-06-14 00:00:00.0)
Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός(2003-05-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-04-18 00:00:00.0)
Διάλογος για την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας(1997-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ