Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Εντείνεται η «μάχη»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών, μόλις πέντε βδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την υιοθέτηση ή όχι του «ευρωσυντάγματος», δηλώνει ότι «γνωρίζει ελάχιστα έως καθόλου» το περιεχόμενό του και γι' αυτό «τείνει» να το καταψηφίσει. Παρά τα αρνητικά, για τους υποστηρικτές του «ευρωσυντάγματος», αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων, τόσο η γαλλική κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκφράζουν «αισιοδοξία».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, εκτίμησε ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το κομμάτι εκείνο της γαλλικής κοινής γνώμης που δηλώνει «αναποφάσιστο». Γι' αυτό και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η γαλλική κυβέρνηση εγκαινίασε μια νέα ιστοσελίδα που διαθέτει ειδικούς όρους-«κλειδιά», προκειμένου «να βοηθηθούν οι Γάλλοι πολίτες στην προσπάθειά τους να ενημερωθούν».

Ο πρώην Πρόεδρος και επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής του «ευρωσυντάγματος», Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, απηύθυνε έκκληση «για την εκπόνηση ενός μεγαλόπνοου ευρωπαϊκού προγράμματος» που θα δώσει «νέο όραμα για την Ευρώπη» στους Γάλλους πολίτες. Ο ντ' Εστέν εκτίμησε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει, όντως, απογοητεύσει τους πολίτες της». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής Ντομινίκ Στράους Καν προειδοποίησε τους Γάλλους ότι «αν πουν "όχι" στο ευρωσύνταγμα, αυτό δε θα επιβιώσει, τελικά, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ ο νυν υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, κινδυνολόγησε ότι «το "όχι" θα φέρει τη Γαλλία από τη μηχανή του τρένου της Ευρώπης, στο τελευταίο βαγόνι».

Τέλος, στη «μάχη» για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος» στη Γαλλία αναμείχθηκε, χτες, και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Ο Οτο Σίλι εκτίμησε ότι οι «Γάλλοι θα διαπράξουν ένα τεράστιο σφάλμα αν τελικά απορρίψουν το ευρωσύνταγμα και μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σοβαρή οπισθοδρόμηση τόσο για την ίδια τη Γαλλία όσο και για την ΕΕ». Εντούτοις, ο Σίλι τάχθηκε υπέρ της προοπτικής συνέχισης του διαλόγου ακόμη και μετά από μια τέτοια εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ