Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αντικανονικές διαδικασίες για να ολοκληρώσουν «τη δίκη» συνοπτικά...

Associated Press

ΧΑΓΗ.--

Το ρόλο της εξέτασης μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απαίτησε χτες να αναλάβει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τζέφρι Νάις, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τα οξυμένα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (και λόγω του μακρόχρονου εγκλεισμού του) ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας!

Η απαίτηση του Νάις διατυπώθηκε χτες όταν ανακοινώθηκε στον μάρτυρα υπεράσπισης Κόστα Μπουλάτοβιτς (Σέρβος από το Κοσσυφοπέδιο) πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε θα είναι παρών λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την υπέρταση, από την οποία υποφέρει εδώ και χρόνια. Ο Μπουλάτοβιτς αρνήθηκε λέγοντας: «Εγώ προσήλθα να καταθέσω για να απαντήσω στις ερωτήσεις που θα μου υποβάλλει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, από τον οποίο και προσκλήθηκα. Είμαι μάρτυρας υπεράσπισής του και κανενός άλλου. Εν απουσία του δε θα μιλήσω, ούτε θα κάνω άλλες δηλώσεις».

Τότε ο εισαγγελέας Τζ. Νάις «προθυμοποιήθηκε» να παίξει το ρόλο του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τον προεδρεύοντα δικαστή Πάτρικ Ρόμπινσον να καλεί το μάρτυρα να ξανασκεφθεί την απόφασή του απειλώντας τον με κυρώσεις που επισείει η κατηγορία περί ασέβειας στο δικαστήριο...

Σε επόμενο σημείο, ο προεδρεύων δικαστής ζήτησε από τους διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους υπεράσπισης να συνεχίσουν την προετοιμασία του επόμενου μάρτυρα, αλλά οι δικηγόροι εξέφρασαν αδυναμία τονίζοντας πως είναι ελάχιστα προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν την υπόθεση, αφού ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς αρνείται κατηγορηματικώς να συνεργαστεί μαζί τους...

Με δεδομένο το «τελεσίγραφο» που έχει (άτυπα) στείλει η Ουάσιγκτον στο ΔΠΔ, που δικάζει τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, «να τελειώνει η δίκη το πολύ μέχρι τον Οκτώβρη του 2006», οι εισαγγελικές αρχές του δικαστηρίου ανέθεσαν χτες σε ομάδα γιατρών (διορισμένων από το δικαστήριο) να εξετάσουν εάν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Μιλόσεβιτς είναι τέτοια που να παρατείνουν κατά ένα 24ωρο τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας. Από τον περασμένο χειμώνα, η δίκη Μιλόσεβιτς πραγματοποιείται τρεις μέρες τη βδομάδα ακριβώς λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του (υπέρταση, καρδιολογικά προβλήματα, ιώσεις κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ