Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων και δολοφονιών

Ενας από τους χτεσινούς στόχους της ιρακινής αντίστασης, στρατηγός του ιρακινού Στρατού

Associated Press

Ενας από τους χτεσινούς στόχους της ιρακινής αντίστασης, στρατηγός του ιρακινού Στρατού
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ επιθέσεων και δολοφονιών σημειώθηκαν, χτες, τόσο στην ιρακινή πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην πόλη Μαντάιν, όπου υποτίθεται ότι κρατούνταν όμηροι δεκάδες σιίτες, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε καμία περίπτωση ομηρίας μετά την εισβολή ιρακινών και κατοχικών δυνάμεων.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην είσοδο στρατοπέδου της ιρακινής εθνοφρουράς, στη συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 44, στρατιώτες και πολίτες. Στην Κχαλίντιγια, δυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά Ιρακινών στρατιωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες και να τραυματιστούν 7.

Στην Ισκαντιρίγια, από βομβιστική επίθεση, σκοτώθηκε ένας Ιρακινός πολίτης. Στην Μπαακούμπα, από παρόμοια επίθεση τραυματίστηκαν 3 πολίτες. Στη Βαγδάτη, το μεσημέρι, άγνωστοι δολοφόνησαν τον καθηγητή Πανεπιστημίου Φουάντ Ιμπραχίμ Μουχάμαντ αλ Μπαγιάτι. Επίσης, σε δύο διαφορετικές συνοικίες της πρωτεύουσας εντοπίστηκαν, χτες, 7 και 1 σωροί αντίστοιχα, που εκτιμάται ότι είναι δολοφονημένοι Ιρακινοί στρατιώτες και υπάλληλοι υπουργείων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη Νότια Βαγδάτη, έξω από το σπίτι του, δολοφονήθηκε ο στρατηγός Αντνάν Καράγκουλι, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, και ο γιος του, λοχαγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, περίπου, στην Αμάρα, δολοφονούνταν ο στρατηγός Χουσεΐν Χάτο αλ Τζαμπέρι και ο οδηγός του.

Ο Καράγκουλι είχε αναμειχθεί στην υπόθεση της δήθεν «απαγωγής» δεκάδων σιιτών στην πόλη Μαντάιν, που κυριαρχεί στην ιρακινή ειδησεογραφία από το Σαββατοκύριακο. Ο δολοφονημένος στρατηγός ήταν ένα από τα ανώτερα στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης, που επέμειναν στην εκδοχή της απαγωγής και μίλησαν για «εκατοντάδες» ομήρους σιίτες από ενόπλους σουνίτες.

Η εισβολή των ιρακινών και κατοχικών δυνάμεων στο Μαντάιν, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, απέδειξε ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απαγωγής. Χτες, ελάχιστες ιρακινές δυνάμεις παρέμεναν στην πόλη, ενώ κανένα ίχνος, φυσικά, από κάποιον υποτιθέμενο όμηρο δεν είχε βρεθεί.

Τέλος, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς καρπούς προς το παρόν, η συνεδρίαση του ιρακινού «Κοινοβουλίου» καθυστέρησε, χτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακομεταχείριση σιίτη βουλευτή σε αμερικανικό σημείο ελέγχου. Ο εκπρόσωπος του ιρακινού «Κοινοβουλίου» ζήτησε εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ