Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο επεισόδιο στα σύνορα

Οι Κολομβιανοί αντάρτες, με τη στήριξη του λαού, αντιστέκονται στην κρατική τρομοκρατία του Ουρίμπε σε όλη τη χώρα

Associated Press

Οι Κολομβιανοί αντάρτες, με τη στήριξη του λαού, αντιστέκονται στην κρατική τρομοκρατία του Ουρίμπε σε όλη τη χώρα
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Μια ακόμη «αθώα» διείσδυση τουλάχιστον οκτώ μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας στη Βενεζουέλα. Πιθανώς έχασαν το «δρόμο»... Προς το παρόν, κρατούνται από τις αρχές της Βενεζουέλας σε συνοριακό φυλάκιο.

Την είδηση μετέδωσε το βρετανικό ΒΒC, ενώ, κατά το κινεζικό Xinhuanet, οι κολομβιανές αρχές έχουν επιβεβαιώσει την είδηση της κράτησης των οκτώ στρατιωτών, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, αφού οι «οκτώ βρίσκονταν σε άδεια, καθώς φορούσαν τα πολιτικά τους ρούχα». Πηγές στην κυβέρνηση Ουρίμπε ανέφεραν ότι οι οκτώ ανήκουν στη 18η Ταξιαρχία του στρατού ξηράς, που έχει τη βάση της στα ανατολικά της πόλης Αράουκα, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, το θέμα τώρα επιλύεται «διά της διπλωματικής οδού»...

Το θέμα το αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα Ultimas Noticias, επικαλούμενη «υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές». Και προκάλεσε ανησυχία και σύγχυση, καθώς οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν, επίσης στην επαρχία Αμαζόνας, σε ξεχωριστό επεισόδιο πέντε μέλη της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας» (AUC). Οχι τυχαία.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο, σε έναν ουσιαστικά «υπόγειο πόλεμο» στα μήκους 2.200 χιλιομέτρων σύνορα, αλλά και εντός της Βενεζουέλας, με πρωταγωνιστές, είτε Κολομβιανούς στρατιωτικούς εν ενεργεία, είτε παραστρατιωτικούς. Τα πλέον χαρακτηριστικά επεισόδια αυτού του «ακήρυχτου πολέμου», η διείσδυση εκατοντάδων Κολομβιανών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών, με αποστολή την πρόκληση σειρά επιθέσεων και τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον των αρχών της Βενεζουέλας, υπό την καθοδήγηση μελών της αποκαλούμενης «αντιπολίτευσης», με στόχο τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες.

Στο μεταξύ, εντός της Κολομβίας, ο «βρώμικος πόλεμος» του Αλβαρο Ουρίμπε, παρά τις διακηρύξεις του, δε βαίνει καλώς. Οι αντεπιθέσεις των FARC - EP, δύο μέσα σε διάστημα τριών ημερών στην πόλη Τορίμπιο, στην επαρχία της Κάουκα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά, είναι ενδεικτικές. «Οι ενέργειες αυτές είναι μέρος της απάντησης του κολομβιανού λαού στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το κολομβιανό κράτος», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος των FARC - EP, Ραούλ Ρέγιες, στο ανεξάρτητο κολομβιανό ANNCOL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ