Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανός ο νέος πάπας

Ο Γιόσεφ Ράτσινγκερ

Associated Press

Ο Γιόσεφ Ράτσινγκερ
ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Μέσα από μία από τις συντομότερες εκλογικές διαδικασίες στην ιστορία του Βατικανού, ο Γερμανός Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εξελέγη, χτες, στην τέταρτη ψηφοφορία του κονκλαβίου, στη θέση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με το όνομα Πάπας Βενέδικτος 16ος. Ο 78χρονος Ράτσινγκερ, που ήταν στενότατος συνεργάτης του αποθανόντα Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' συγκαταλεγόταν, εξαρχής, μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων. Είναι ο 8ος Γερμανός που εκλέγεται Πάπας, γνωρίζει 10 γλώσσες και είναι πολυγραφότατος.

Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος των «συντηρητικότερων» κύκλων του Βατικανού από δογματικής άποψης. Αλλωστε, από το 1981 ήταν επικεφαλής της περίφημης «Επιτροπής για το Δόγμα και την Πίστη», ή αλλιώς του υπουργείου Θεολογίας του Βατικανού. Γεννημένος το 1927 στη Βαυαρία, συμμετείχε σε σεμινάρια της χιτλερικής νεολαίας και υπηρέτησε σε συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας στο Μόναχο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, κρατήθηκε, για λίγο καιρό, ως αιχμάλωτος πολέμου από τους Συμμάχους, το 1945. Ο ίδιος, σε αυτοβιογραφία του, επιμένει ότι «δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης με τη συμμετοχή του στα ναζιστικά σεμινάρια ή στρατεύματα».

Παρ' όλα αυτά, η μετέπειτα «εκκλησιαστική» πορεία του δεν αποκλίνει και πολύ από τις αρχικές του θέσεις. Ως καθηγητής στην έδρα «Θεολογικού δόγματος» του Πανεπιστημίου του Τουέμπινγκεν, μετά του 1966 - 1969, συγκρούστηκε αλλεπάλληλες φορές με τους φοιτητές του, κατηγορώντας τους για «μαρξιστικό προσηλυτισμό» και τελικά αποχώρησε από τη συγκεκριμένη έδρα το 1969. Επίσης, πρωτοστάτησε στην εξάρθρωση του κινήματος της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, που απαρτιζόταν από κληρικούς και καρδιναλίους της Λατινικής Αμερικής που συντάσσονταν με τα απελευθερωτικά και κοινωνικά επαναστατικά κινήματα της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ