Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η πρώτη καταδίκη για το «βρώμικο πόλεμο»

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με ενθουσιασμό και περισσή συγκίνηση έγινε δεκτή, τόσο στη Μαδρίτη όπου δεκάδες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, όσο και στην Αργεντινή, η είδηση της επιβολής εκ μέρους της ισπανικής Δικαιοσύνης, ποινής κάθειρξης 640 ετών στον Αργεντινό πρώην ναύαρχο, Αδόλφο Σιλίνγκο.

Ο Σιλίνγκο κατηγορούνταν για την εξόντωση πολιτικών κρατουμένων στη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976 - 1983), που έχει μείνει γνωστή και ως «βρώμικος πόλεμος» και όπου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είναι ακόμη αγνοούμενοι. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ποινή είναι σαφώς μικρότερη από την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει την ποινή - μαμούθ των 9.138 χρόνων.

Οσο για την υπόθεση Σιλίνγκο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος μετέβη οικειοθελώς στην Ισπανία το 1997, προκειμένου να καταθέσει για τις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου». Η αργεντινή δικτατορία των Βιντέλα, Βιόλα και Γκαλτιέρι πετούσε στη θάλασσα του Ατλαντικού δεκάδες αγωνιστές, κομμουνιστές και αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και Ισπανούς. Η κατάθεση του Σιλίνγκο τελικά αποδείχτηκε «μοιραία» για την τύχη του, καθώς οδήγησε τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν στην απόφαση να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος 39 στελεχών των αργεντινών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Αδόλφο Σιλίνγκο κατηγορήθηκε για γενοκτονία, τη δολοφονία 30 ατόμων, τον τραυματισμό 93 και το βασανισμό άλλων 286.

Για κάθε μία από τις 30 δολοφονίες, ο Αργεντινός εισέπραξε ποινή κάθειρξης 21 ετών. Επιπλέον, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για παράνομη κράτηση και κάθειρξη άλλων πέντε ετών για βασανιστήρια. Κατά την ισπανική εφημερίδα El Mundo, η καταδίκη έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: Είναι η πρώτη καταδίκη Αργεντινού αξιωματικού της δικτατορίας του 1976 - 1983 επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ είναι η πρώτη φορά που κρατική τρομοκρατία αντιμετωπίζεται δικαστικά ως γενοκτονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ