Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Φως» στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσει ο Λίβανος μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι φαίνεται ότι υπάρχει, πλέον, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ναζίμπ Μικάτι. Ο Μικάτι, που υποστηρίχτηκε από την αντισυριακή αντιπολίτευση αν και διατηρεί στενούς δεσμούς με πολιτικούς κύκλους της Δαμασκού, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το φιλοσύριο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και κατάφερε να επιλέξει τους συνεργάτες του μέσα σε λίγα 24ωρα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπηρεσιακό κυβερνητικό σχήμα που στοχεύει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αποτελείται από 14 υπουργούς. Κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 31η Μάη. Πρόκειται για φυσιογνωμίες της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του Λιβάνου που πρόσκεινται και στα δύο «στρατόπεδα» τόσο στο φιλοσυριακό όσο και αντισυριακό.

Ενδεικτικό είναι ότι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που θεωρούνται κομβικά, δόθηκαν στους Κχαλίντ Καμπάνι και Χασάν αλ Σαμπ, αντίστοιχα, δύο ανθρώπους που υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση και θα φέρουν το κύριο βάρος του καθήκοντος της εκπόνησης νέου εκλογικού νόμου. Ενα εξίσου σημαντικό υπουργείο, των Εξωτερικών, δόθηκε στον φιλοσύριο Μαχμούντ Χαμούντ. Η νέα κυβέρνηση έχει 2 βδομάδες χρονικό περιθώριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και να παρουσιάσει τον νέο εκλογικό νόμο έτσι ώστε να τηρηθεί ο νόμος που ορίζει ότι θα πρέπει οι εκλογές να προκηρυχτούν ένα μήνα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ