Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Παιχνίδια» Καβαλιέρε

ΡΩΜΗ.--

Παραιτείται τη μια ώρα, δεν παραιτείται την επομένη. Ο «Καβαλιέρε» συνεχίζει τα «παιχνίδια» της εξουσίας και αναφορικά με την τύχη της κυβέρνησής του, που κλυδωνίζεται από την Παρασκευή μετά την κρίση που ξέσπασε εξαιτίας των πολύ δυσμενών για τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό αποτελεσμάτων στις τοπικές εκλογές του Μάρτη.

Προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας, έχει εναποθέσει την τύχη της κυβέρνησής του, στην κοινοβουλευτική συνεδρία της Πέμπτης όπου ζητά παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα απευθυνθεί ενώπιον της Γερουσίας και εν συνεχεία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιχειρώντας να περισώσει τη φιλοδοξία της ολοκλήρωσης πενταετούς θητείας στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, ενώ την επομένη θα διενεργηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η ψηφοφορία θα καταδείξει εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να διατηρήσει ακόμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση της UCD και τεσσάρων υπουργών της την περασμένη Παρασκευή. Εάν χάσει την ψηφοφορία, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί και ενδεχομένως προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές το νωρίτερο στα τέλη Ιούνη, κατά το Reuters.

Τι προηγήθηκε; Το βράδυ της Δευτέρας, ο Καβαλιέρε σόκαρε τους πολιτικούς του εταίρους, οι οποίοι πίστευαν ότι είχε συμφωνήσει να παραιτηθεί προσωρινώς και να παρουσιάσει νέα κυβερνητική σύνθεση ενώπιον του Κοινοβουλίου -ανασχηματισμό που απαιτούσε η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών υπό τον ηγέτη της και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάρκο Φολίνι.

Ο έτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής διπλωματίας Τζιανφράκο Φίνι (ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας) είχε, μάλιστα, αναγγείλει την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη συνάντηση με τον Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, όμως τελικά άλλες ήταν οι προθέσεις του Καβαλιέρε. Αιφνιδιάζοντας τους πάντες, διέψευσε με ένα απλό «όχι» προς τους δημοσιογράφους ότι υπέβαλε παραίτηση.

Τέλος, στάση αναμονής τηρεί ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας Τζιανφράνκο Φίνι. Ο υπουργός είπε ότι θα αναμείνει τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι στη Γερουσία προτού αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ