Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ
«Ημιτελές» αλλά μοναδικό!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Η αλλοίωση από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του κειμένου του Σχεδίου Συντάγματος που θα προτείνει η Συνέλευση θα αποτελέσει πολιτικό σφάλμα». Την άποψη αυτή εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το - ουσιαστικό - τέλος των εργασιών της Συνέλευσης για το κείμενο - σχέδιο του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Οπως ανέφερε ο Ζισκάρ ντ' Εστέν, «το κείμενο αυτό είναι προϊόν συζητήσεων και προσπαθειών για την εξεύρεση ισορροπίας σε πολλά θέματα και για αυτό θα ήταν καλό να μην αποκλίνουμε από αυτό». Παράλληλα, είπε ότι «το κείμενο είναι ημιτελές αλλά το αποτέλεσμα είναι απρόσμενα θετικό». Ο πρόεδρος της Συνέλευσης σημείωσε ότι μέσα από συναρπαστικές -όπως τις χαρακτήρισε - συζητήσεις και πολλές διαφωνίες, τα μέλη της Συνέλευσης κατάφεραν τελικά, μέσα σε πνεύμα ομόνοιας και σύμπνοιας, να καταλήξουν σε συμβιβαστικές προτάσεις.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προτιμούσε ένα πιο δεσμευτικό κείμενο, ο Ζ. ντ' Εστέν σχολίασε ότι ο στόχος του δεν ήταν να επιβάλει τις απόψεις του, αλλά να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τους περισσότερους, σχετικά με την κατεύθυνση για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης. Μιλώντας, λίγο νωρίτερα, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, ο πρόεδρός της τόνισε ότι «σπείραμε ελπίδες με την πεποίθηση πως στο μέλλον θα δημιουργηθεί ένας πραγματικός Ευρωπαίος πολίτης, ένας ευρωπαϊκός λαός, ένας ευρωπαϊκός δήμος».

Σε ό,τι αφορά τη θεσμική μεταρρύθμιση, ο Ζ. ντ' Εστέν τόνισε ότι υπήρχε η ανάγκη για την αναβάθμιση των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι στο μέλλον τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα αντιπροσωπεύουν τη διττή μορφή της Ευρώπης. «Της Ευρώπης των λαών που χαιρετίζουμε και της Ευρώπης των κρατών που σεβόμαστε», όπως είπε.

Το σχέδιο Συντάγματος που ενέκρινε χτες η Συνέλευση θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης από τον Ζ. ντ' Εστέν, και θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης κατά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα συγκληθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Συνέλευσης θα συγκληθεί άλλες δύο φορές μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επεξεργαστεί και να εγκρίνει το τρίτο (επιμέρους πολιτικές της ΕΕ) και το τέταρτο μέρος (τελικές διατάξεις) της Συνταγματικής Συνθήκης, τα οποία λόγω του τεχνικού τους χαρακτήρα δεν ήταν δυνατόν να είναι έτοιμα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ