Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονο αμερικανικό «ενδιαφέρον»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για το Κυπριακό», δήλωσε μόλις πάτησε το πόδι του στην Κύπρο ο Τόμας Γουέστον, ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να έχει διαδοχικές επαφές με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συναντήσεις πραγματοποίησε και προχτές στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και χτες λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κύπρο με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή.

Χτες το πρωί ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση ενημέρωσης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, για το αν προέκυψε κάποιο καινούριο στοιχείο από την αμερικανική πλευρά μετά τη συνάντησή του με τον Τ. Γουέστον, ανέφερε: «Το μήνυμα που φέρνει ο κ. Γουέστον είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχώς υποστηρίζουν την προσπάθεια του Κόφι Ανάν και την πρότασή του και θα κινηθούν και αυτοί συντονισμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δούμε την επίλυση του Κυπριακού σύντομα».

Οπως υποστήριξε στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου, «οι προοπτικές για το Κυπριακό είναι ευοίωνες, με την έννοια ότι υπάρχει μια νέα δυναμική». Μια «δυναμική», που σύμφωνα με τον ίδιο μεταφράζεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «η οποία έχει συμβάλει στη διαμόρφωση και μιας κοινής γνώμης, μιας πρωτόγνωρης από πλευράς ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων αντίδρασης θετικής και την προοπτική επανένωσης του νησιού, επίλυσης του Κυπριακού και, βεβαίως, της δικιάς τους βούλησης να είναι μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Δεν υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για λύση του Κυπριακού...

Την ίδια στιγμή ο Τ. Γουέστον, αμέσως μετά την άφιξή του χτες στην Κύπρο, ανήγγειλε «την ύπαρξη νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού», δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειες και θα δώσουν κάθε προτεραιότητα για τη λύση, πριν από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Μάιο του 2004». Ωστόσο, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο για λύση του Κυπριακού».

Παράλληλα, ο Τ. Γουέστον ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα κατευθύνει τις... πιέσεις της «προς την Αγκυρα για να αλλάξει τη στάση της». Μάλιστα, όπως ανέφερε, «για αυτό το λόγο μετά τη Λευκωσία, θα μεταβεί στην Αγκυρα, για να διαβιβάσει στην τουρκική ηγεσία τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσουν πριν από το 2004». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι γνωστή η θέση της Τουρκίας εναντίον του σχεδίου Ανάν» και πριν καν μεταβεί στην Αγκυρα, φρόντισε να εκφράσει την «απαισιοδοξία» του «για το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών», επικαλούμενος τις «δηλώσεις στις οποίες προέβη τις τελευταίες εβδομάδες ο Ραούφ Ντενκτάς».

Με αφορμή την άφιξη Γουέστον στην Κύπρο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δ. Χριστόφιας δήλωσε: «Οι Αμερικανοί δίνουν δείγματα γραφής για αναζωπύρωση της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα για επίλυση του Κυπριακού και αυτό αποδεικνύεται και με την άφιξη του Τ. Γουέστον. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, αλλά η τουρκική είναι εντελώς αρνητική μέχρι υβριστική, ιδιαίτερα απέναντι στους ξένους μεσολαβητές».

Με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Χρυστοστομίδης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση για ενδεχόμενη πρωτοβουλία από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό το προσεχές φθινόπωρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ