Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Σκληρός» και ο Ερντογάν...

Καταρρέει το πρόσφατο δόγμα της κυβέρνησης περί ύπαρξης δύο γραμμών στην τουρκική εξωτερική πολιτική

Ο «έρωτας» της ελληνικής κυβέρνησης με το ρεαλιστή και εκσυγχρονιστή Τ. Ερντογάν τρεμοσβήνει, καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι υποχρεωμένος να προσαρμοστεί απολύτως με τις πάγιες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτική, όπως αυτές έχουν επεξεργαστεί και εκφράζονται από το στρατιωτικό κατεστημένο που, επί της ουσίας, κυβερνά στη γειτονική χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του επέρριψε ευθύνες στην «προκλητικότητα» των χειριστών των ελληνικών μαχητικών για τις εικονικές αερομαχίες του Αιγαίου. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είναι αυτά που παρενοχλούν, αφού πετούν οπλισμένα, ενώ τα τουρκικά είναι αφοπλισμένα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνικής πλευράς, ερμηνεύοντάς τη μάλιστα με τον ισχυρισμό ότι «πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα».

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Kanal D», ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και επισήμανε ότι «ορισμένες φορές η Ελλάδα επιλέγει το δρόμο της αξιοποίησης ορισμένων πλεονεκτημάτων που θεωρεί ότι έχει, σχετικά με τις πτήσεις είτε ελληνικών πολιτικών αεροσκαφών, είτε τουρκικών» για να συνεχίσει αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη: «Εμφανίζει απέναντι στα δικά μας αεροσκάφη και ιδιαίτερα στα αεροσκάφη μας που πετούν δίχως οπλισμό, δικά της οπλισμένα αεροσκάφη. Αν ρωτήσετε ποια είναι η παρενόχληση, τα δικά μας αεροσκάφη είναι άοπλα και τα δικά τους οπλισμένα. Θεωρώ την εικόνα αυτή, αρνητική συμβολή στις θετικές εξελίξεις. Διότι η Τουρκία αναπτύσσει μία διπλωματική πρωτοβουλία και η λαϊκή βάση στην Ελλάδα, την αντιμετωπίζει θετικά. Αλλά φυσικά όλοι δεν μπορούν να σκέφτονται ίδια. Εκείνοι θέλουν να κατευθύνουν αρνητικά τις θετικές εξελίξεις».

Ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος «έγκυρες» πηγές υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικοί προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα είναι πολιτική κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, και ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει σκληρή επίσημη δήλωση για το θέμα. Οι στρατιωτικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να «εξηγήσει» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το «δίκαιο» της Τουρκίας όπως απορρέει από διεθνείς συμφωνίες, λένε οι ίδιες πληροφορίες. «Το Γενικό Επιτελείο είναι ενοχλημένο επειδή αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μόνο του τους ελληνικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης αεροσκαφών», γράφει χαρακτηριστικά η ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ. Οι ίδιοι κύκλοι αναμένουν ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 26 Ιούνη.

Ο Γ. Παπανδρέου

Τα σχέδια πτήσης των τουρκικών μαχητικών θα αποκαλύψουν τους υπαίτιους για τις σε πολλά επίπεδα - επικίνδυνες εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας έτσι στον Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην «προκλητικότητα» των χειριστών των ελληνικών μαχητικών.

Ο Γ. Παπανδρέου χτες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Εχουμε ζητήσει από την τουρκική πλευρά να κατατίθενται σχέδια πτήσης των αεροσκαφών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι εάν γίνει αυτό, αν πράγματι υπάρχουν θέματα παρεξηγήσεων, αυτά θα διαλευκανθούν. Αν αντιθέτως, πράγματι υπάρχουν παρενοχλήσεις, κι αυτό θα φανεί, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί με την τουρκική πλευρά να συζητήσουν οι πολιτικοί διευθυντές και μέσα στα πλαίσια των διεθνών κανόνων που ισχύουν για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο κλπ, να δουν πώς θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι ένα επικίνδυνο ζήτημα. Και τούτο διότι ένα ατύχημα κατά λάθος μπορεί να δημιουργήσει μία τραγωδία για τους αεροπόρους, αλλά και οπωσδήποτε μία ένταση μεγαλύτερη των σχέσεών μας, τη στιγμή που προσπαθούμε να λύσουμε μεγάλα προβλήματα, όπως το Κυπριακό, και να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο Γ. Παπανδρέου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνει έτοιμη για τη «μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα» (2022-08-30 00:00:00.0)
Προωθούνται τα ΜΟΕ στο Αιγαίο μέσω ...παραβιάσεων (2005-04-26 00:00:00.0)
Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο (2004-12-18 00:00:00.0)
Διαβήματα για την παρενόχληση των δύο πολιτικών αεροσκαφών (2002-11-09 00:00:00.0)
Προωθείται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου (1999-12-28 00:00:00.0)
Νέα τροφή στην όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ