Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΗΠΑ - ΕΕ
Να ενημερωθεί η Βουλή πριν την υπογραφή της ζητάει το ΚΚΕ

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής, ενόψει της υπογραφής στην Ουάσιγκτον της συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ για την «Εκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή», ζητάει το ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να φέρει για κύρωση από το Κοινοβούλιο την εν λόγω συμφωνία.

Με επιστολές τους προς τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, μέλη των επιτροπών αυτών (Ορ. Κολοζώφ, Λ. Κανέλλη, Αντ. Σκυλλάκος και Α. Τζέκης) τονίζουν:

«Στις 25 Ιούνη θα υπογραφεί στην Ουάσιγκτον από τον Ελληνα πρωθυπουργού η "Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ σχετικά με την έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή".

Πρόκειται για μια συμφωνία που στο όνομα της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας" περιστέλλει ή καταργεί ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα και παρακάμπτει Συντάγματα και διεθνές δίκαιο, γι' αυτό και είναι δικαιολογημένες οι γενικευμένες αντιδράσεις.

Στοιχειώδες δημοκρατικό καθήκον απαιτεί να ενημερωθεί πλήρως η Βουλή για το περιεχόμενό της και να υπάρξει συζήτηση, γι' αυτό ζητούμε τη σύγκληση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών πριν την υπογραφή της "Συμφωνίας" στις ΗΠΑ με την παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Για να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να προμηθεύσει έγκαιρα τους βουλευτές με το τελικό κείμενο της "Συμφωνίας", καθώς και το μέχρι σήμερα ισχύον Δίκαιο σχετικά με την έκδοση και την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

Χτες, στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη σχετικά με την παραπάνω συμφωνία είπε ότι αυτήν δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή για κύρωση. Δικαιολόγησε δε την πρακτική αυτή ισχυριζόμενος ότι με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος η Ελλάδα αναγνωρίζει αρμοδιότητες στην ΕΕ, οι οποίες ασκούνται με τους όρους που ορίζει η συνθήκη ίδρυσης της ΕΕ (Συνθήκη του Μάαστριχτ). Ετσι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στα δημοκρατικά δικαιώματα η Βουλή δε θα μπορέσει να αποφασίσει παρά τα όσα περί «ναού της δημοκρατίας» κατά καιρούς αναφέρουν οι κυβερνώντες.

Παράσταση διαμαρτυρίας
από το ΠΑΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 18 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενάντια στη συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ που προβλέπει την έκδοση εργαζομένων των χωρών - μελών της ΕΕ στις ΗΠΑ όπου θα δικάζονται από τα δικαστήρια των Αμερικανών.

Οπως καταγγέλλει και σε σχετική ανακοίνωση η Γραμματεία, αυτή η συμφωνία αποτελεί εν λευκώ παράδοση των εργαζομένων και του λαού στις ΗΠΑ, αποτελεί σοβαρή απειλή για τα δημοκρατικά δικαίωμα των λαών της ΕΕ. Γι' αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό στους δρόμους γιατί η συμφωνία έκδοσης: Αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας Σένγκεν, των τρομονόμων, αλλά και της αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Οι ΕΕ, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση έχουν στο στόχαστρό τους όλους τους λαούς από την Κούβα μέχρι την Ελλάδα. «Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν, σημειώνει καταλήγοντας, οι ενωτικοί αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες, η αλληλεγγύη για την ανατροπή της Νέας Τάξης είναι ο δρόμος των εργαζομένων».

Αντιδρούν για
τη Συμφωνία Εκδοσης

Το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ψήφισμά του, τονίζει σχετικά με τις συμφωνίες ΕΕ - ΗΠΑ για την έκδοση πολιτών στις ΗΠΑ ότι αυτές «βάλλουν κραυγαλέα κατά της κυριαρχίας και αυτοτέλειας της ΕΕ, αφού ουσιαστικά πρόκειται για την έκδοση πολιτών της να δικαστούν στις ΗΠΑ».

«Οι διατάξεις της συμφωνίας - επισημαίνει - προσβάλλουν ευθέως βασικές ευρωπαϊκές αρχές αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα του ανθρώπου». Ανάμεσα σ' αυτά το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου αναφέρει την απόλυτη απαγόρευση της θανατικής ποινής και της έκδοσης καταζητούμενου σε χώρα που η νομοθεσία της προβλέπει και εκτελεί θανατικές καταδίκες, τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς δικαστικό ένταλμα, χωρίς ανακοίνωση σ' αυτόν της κατηγορίας και χωρίς προθεσμία λήξης της προφυλάκισης, τη μη υποβολή σε βασανιστήρια, δικαίωμα το οποίο προσβάλλεται βαριά από τις ΗΠΑ κ.ά.

«Πώς τολμούν οι κυβερνήτες της Ευρώπης να εκθέσουν τους πολίτες τους σε τέτοιους τρομερούς κινδύνους;», σημειώνεται στο ψήφισμα, το οποίο καταλήγει υπογραμμίζοντας πως τα εν λόγω σχέδια συμφωνιών, ιδίως αυτό της έκδοσης, δεν πρέπει να υπογραφούν από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ