Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προωθούνται τα ΜΟΕ στο Αιγαίο μέσω ... παραβιάσεων

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στον αέρα, ενώ ελληνική φρεγάτα κατέπλευσε στη Μαρμαρίδα συμμετέχοντας στην τουρκική «ναυτική εβδομάδα»

Προωθούνται στο στρατιωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, Τούρκοι στρατιωτικοί σπουδαστές θα πραγματοποιήσουν το Μάη επίσκεψη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, παρά το περιστατικό με την τουρκική σημαία στη Σχολή Ευελπίδων. Επίσης, υπό μελέτη είναι στην Αγκυρα το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ελλάδα του Τούρκου επιτελάρχη.

Οι Τούρκοι στρατηγοί χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έκαναν διευκρινίσεις για τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως αναφέρθηκε, έχει αποφασιστεί η εφαρμογή 11 τέτοιων μέτρων, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των πέντε και τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή του 2005. Αυτά είναι: Οι αμοιβαίες επισκέψεις σπουδαστών μεταξύ των στρατιωτικών σχολών των δύο χωρών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ αντιπροσωπειών από τα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών, ακαδημαϊκές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ ενός ελληνικού και τουρκικού στρατιωτικού νοσοκομείου και συνεργασία στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής Σύμπραξης για την Ειρήνη (PfP).

Προφανώς, στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» στις «Διεθνείς Ναυτικές Εκδηλώσεις» της Μαρμαρίδας (τουρκική ναυτική εβδομάδα), η οποία κατέπλευσε χτες στη Ναυτική Βάση «AKSAZ» της Τουρκίας. H «ΣΑΛΑΜΙΣ» θα παραμείνει στη Μαρμαρίδα μέχρι τη Δευτέρα 2 του Μάη.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καλά κρατούν. Μάλιστα χτες ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών μαχητικών ήταν μεγαλύτερος από άλλοτε. Συγκεκριμένα, 25 τουρκικά μαχητικά διείσδυσαν στο Αιγαίο (ελληνικό FIR) χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης και σε 10 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Ανάμεσα στα τουρκικά αεροσκάφη τα δύο ήταν αεροφωτογραφικά «Φάντομ» και ένα ναυτικής συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ