Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ολα για τις «διαρθρωτικές αλλαγές»
  • Οι ανατροπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε Εργασιακό, Ασφαλιστικό κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης Καραμανλή
  • Προωθούνται, παράλληλα, απελευθέρωση ωραρίου, αγορών, μετατροπή των ΔΕΚΟ σε «καθαρές» επιχειρήσεις

Η επιβολή πάση θυσία των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή την ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό, αποτελεί σχεδόν αποκλειστική προτεραιότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία αναζητά ταυτόχρονα τις κατάλληλες συμμαχίες και μέσα.

Αυτό προκύπτει σαφέστατα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στην κυριακάτικη «Καθημερινή», στην οποία φαίνεται καθαρά ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της πολιτικής του και είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει «φυγή προς τα μπρος», δηλαδή να επιταχύνει τους ρυθμούς επιβολής της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Το μόνο που έχει στο νου του ο πρωθυπουργός για το επόμενο διάστημα είναι η προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ ώστε να λειτουργούν ως καθαρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέχρι την απελευθέρωση των αγορών, την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα προχωρήσει όλα μαζί προκειμένου να αιφνιδιάσει και να αποδυναμώσει, όπως εκτιμά, την αντίσταση των εργαζομένων.

«Αυτήν τη στιγμή οι άμεσες προτεραιότητές μου είναι να προχωρήσουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με τις τομές στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής σπεύδοντας να προσδιορίσει πέντε διαρθρωτικές αλλαγές που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση:

Πρώτον, «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας. Ο Κ. Καραμανλής επιβεβαιώνει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», αποφεύγοντας να πει περισσότερα, ενώ επιχειρεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι «δεν θίγονται ζητήματα απολύσεων ή αποζημιώσεων».

Δεύτερον, αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπου αναφέρει: «Ηδη έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλα, στην προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να αρχίσει διάλογος γι' αυτήν την υπόθεση». Και αυτό παρόλο που διαπιστώνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι προς άμεση αντιμετώπιση, αλλά είναι μακροπρόθεσμο». Δεν παραλείπει βέβαια να απονείμει εύσημα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ λέγοντας ότι «είναι θετική η συνεισφορά της ΓΣΕΕ που κατέθεσε μια μελέτη», προτρέποντάς τη να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις. Αμεσα η κυβέρνηση επικεντρώνει στην αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού των τραπεζών, όπου οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση προωθεί «λύση», σύμφωνα με την οποία, εκτός των άλλων, το δημόσιο θα αναλάβει να πληρώσει αυτά που οφείλουν να πληρώσουν οι τράπεζες.

Τρίτον, νέος νόμος για το εμπόριο, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει η απελευθέρωση του ωραρίου και η «κινητροδότηση των επιχειρήσεων».

Τέταρτον, αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔEKO, χωρίς να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος, περιοριζόμενος απλά να επισημάνει ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να προχωρήσουμε».

Πέμπτον, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτη αυτήν του ΟΠΑΠ, καθώς επίσης και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Ολα αυτά η κυβέρνηση θέλει να τα προχωρήσει μέσα στο 2005 και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, «αν όλα αυτά τα δείτε αθροιστικά, είναι ένα κύμα αλλαγών που θα αλλάξουν την εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας». Εχοντας συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων αναφέρει ότι δε θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. «Τώρα είναι που έχουμε μπει πια στη φάση που οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να υλοποιούνται», δηλώνει, επεξηγώντας γιατί δε θα προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Κ. Καραμανλής ισχυρίζεται πως έχει μαζί του την κοινωνία ως «αέρα στα πανιά» της πολιτικής του, ταυτίζοντας προφανώς την κοινωνία με την ηγεσία του ΣΕΒ, του ΠΑΣΟΚ και τις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ...

«Κλείνει» με διαπλοκή...

Ακριβώς επειδή ανοίγει την ολομέτωπη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο Κ. Καραμανλής κλείνει το μέτωπο με τις Βρυξέλλες και τη διαπλοκή, αναφέροντας για πρώτη φορά ότι κινείται στην κατεύθυνση της τροποποίησης του νόμου για το «βασικό μέτοχο». «Αναζητούμε με την Κομισιόν, όπως έχω ξαναπεί, τον κοινό τόπο, άρα και κάποιες τροποποιήσεις», αναφέρει, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής συνέχισε χτες τις επαφές του με μεγαλοεπιχειρηματίες τείνοντας «ευήκοον ους» στα αιτήματά τους εν ονόματι των «επενδύσεων»... Στο πλαίσιο αυτό χτες είδε διαδοχικά την Κ. Κυριακοπούλου («Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης»), τον Κ. Στασινόπουλο (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) και τον Κύπριο επιχειρηματία Ε. Παρασκευαΐδη (J&P). Οι επαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αλλά «επενδύσεις» δε φαίνονται στον ορίζοντα, παρόλο που η γαλάζια διακυβέρνηση έχει δώσει «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο και ετοιμάζεται να δώσει περισσότερα στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής δεν έχει να πει τίποτα στα λαϊκά στρώματα για την ακρίβεια, την ανεργία, τη φτώχεια, κ.ο.κ. (αλλά ούτε και ρωτήθηκε) και επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαβεβαιώνοντας ότι δε θα υπάρξει νέα φοροεπιδρομή, όπως η πρόσφατη με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, κ.ο.κ. Το ζήτημα είναι ποιος πλέον τον πιστεύει, αφού παρόμοιες διαβεβαιώσεις ο ελληνικός λαός είχε ακούσει άπειρες πριν τα φορομπηχτικά μέτρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ