Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΒΥΛΗ
Με δύο ευρωεντάλματα θα τη ζητήσει η Ελλάδα

Γρηγοριάδης Κώστας

Την έκδοση του Απ. Βαβύλη ζητούν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να έρθει στη χώρα μας ο άνθρωπος με τα πολλά ονόματα.

Το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα θεωρείται άνευ ουσίας, γιατί η παράδοσή του επαφίεται στις ιταλικές αρχές. Και αυτό γιατί ο κατηγορούμενος Απ. Βαβύλης για τα ίδια αδικήματα έχει καταδικαστεί και στην Ιταλία σε 7ετή κάθειρξη, για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Το πιο πιθανό σενάριο είναι είτε να μεταβούν στην Ιταλία ελληνικές εισαγγελικές αρχές για να τον εξετάσουν, είτε ο άνθρωπος με τα πολλά ονόματα να εκδοθεί στην Ελλάδα, όχι στο άμεσο μέλλον, και μόνο για 1-2 μήνες, προκειμένου να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές και να επιστρέψει και πάλι στην Ιταλία.

Πάντως, η χώρα μας ζήτησε από τις ιταλικές αρχές την έκδοση του Απ. Βαβύλη, με το ευρωπαϊκό ένταλμα παράδοσης που υπέβαλε ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Π. Νικολούδης. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την ισχύ του λεγόμενου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης η υπόθεση αυτή αφορά αποκλειστικά τις δικαστικές αρχές, χωρίς να αναμειγνύονται οι κυβερνήσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Ιταλίας.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ένταλμα παράδοσης της χώρας μας θα «πέσει στο κενό», βάσει της απόφασης - πλαισίου για το ευρωένταλμα. Ο Απ. Βαβύλης έχει δικαστεί για τις ίδιες κατηγορίες ερήμην στη Βενετία και γι' αυτό τη δικαστική απόφαση την έχει προσβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο (δεν μπορεί να δικαστεί για την ίδια υπόθεση δύο φορές). Ετσι, η απάντηση των Ιταλών θα είναι αρνητική. Βέβαια, και ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε στην Ελλάδα με την ποινή 13ετούς κάθειρξης με 15ετή αναστολή.

Χτες στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέα Ελ. Σωτηροπούλου.

Εισαγγελικοί κύκλοι ανέφεραν ότι στην περίπτωση που οι Ιταλοί απαντήσουν αρνητικά στο ευρωπαϊκό ένταλμα των δικαστικών αρχών της χώρας μας, θα σταλεί δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα παράδοσης, όπου θα αναφέρονται όλα τα αδικήματα που διέπραξε ο Απ. Βαβύλης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μέχρι τα μέσα Μάη θα απαγγελθούν εις βάρος του Απ. Βαβύλη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Δηλαδή, θα σταλεί το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα που θα περιέχει το σύνολο των αδικημάτων του Απ. Βαβύλη. Ερευνάται αν στοιχειοθετείται το αδίκημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατασκοπίας.

Οπως ανακοίνωσε, όμως, η αρμόδια Ιταλίδα εισαγγελέας, ο κρατούμενος μπορεί να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα, ενδεχόμενο, που άφησε ανοιχτό και ο συνήγορός του.

Πάντως, αν και τα δύο ευρωεντάλματα της χώρας μας απορριφθούν, τότε ομάδα Ελλήνων εισαγγελέων, ανάμεσά τους και η Ελ. Σωτηροπούλου, θα μεταβεί στις φυλακές της Μπολόνια για να τον ανακρίνει, αφού οι Ιταλοί δεν έχουν δικαίωμα να τον εξετάσουν για αδικήματα που κατηγορείται στην Ελλάδα.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας χτες δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της κράτησης του Απ. Βαβύλη, δεν υπήρξε παράτυπη ανάκριση από Ελληνες αστυνομικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς Κορυδαλλό ο Μ. Ψωμιάδης(2012-05-02 00:00:00.0)
Ζητά την έκδοση της Τουρκάλας αγωνίστριας(2011-09-17 00:00:00.0)
Προθεσμία έλαβε ο Βαβύλης(2006-04-18 00:00:00.0)
Ποινικές διώξεις κατά Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη(2005-06-08 00:00:00.0)
Είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αλβανία(2005-04-02 00:00:00.0)
ΟΠΟΙΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΠΑΤΕΙ...(2005-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ