Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια για τα «ίχνη» που οδήγησαν στη σύλληψή του

Σενάρια και εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές έφτασαν στα ίχνη του καταζητούμενου Απ. Βαβύλη δημοσιεύονται χτες στις εφημερίδες. Με χτεσινές του συνεντεύξεις, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, επιμένει ότι ο καταζητούμενος εντοπίστηκε στην Ιταλία από τα ηλεκτρονικά και όχι από άλλα ίχνη...

Ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε πως είχε εντοπιστεί εδώ και καιρό, αλλά οι αστυνομικοί δεν ήξεραν το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν. Γνώριζαν πώς κινείται, πώς συναλλάσσεται, πώς επικοινωνεί. Πρόσθεσε ότι γι' αυτόν το λόγο δεν είχε πάει μαζί του στις ΗΠΑ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γ. Αγγελάκος. Ανέφερε, δε, πως «Ελληνες αξιωματικοί ούτε τον επισκέφθηκαν, ούτε ήρθαν σε επαφή με τον Απ. Βαβύλη, ούτε προ, ούτε κατά, ούτε μετά τη σύλληψή του», διευκρινίζοντας ότι «ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας περιορίστηκε στο να συλλέξει πολύ προσεκτικά όλο εκείνο το παζλ των πληροφοριών που θα οδηγούσε στη σύλληψή του, όπερ και εγένετο».

Ωστόσο, η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει πως οι αρχές πληροφορήθηκαν τα ηλεκτρονικά ψευδώνυμα του καταζητούμενου (Μπάμπιλον, Κρίστοφερ και Τσορόνις) με κάποιον τρόπο που δεν κατορθώθηκε να διαρρεύσει. Παράλληλα, από τις παραδοσιακές αστυνομικές έρευνες, έγινε κατορθωτό να διαπιστωθεί ότι ο καταζητούμενος βρισκόταν στην Μπολόνια. Επίσης, ερευνήθηκαν οι ηλεκτρονικές διαδρομές που έκαναν τα ηλεκτρονικά ψευδώνυμα, ενώ έκανε πολύωρες συνδέσεις στο Διαδίκτυο με αυτά κι έτσι ήταν δυνατόν να εντοπιστούν οι IP address του.

Σύμφωνα με το «Εθνος», πληροφοριοδότες είχαν δώσει από την αρχή σχεδόν στην Ασφάλεια τα ψεύτικα ονόματα που χρησιμοποιούσε. Παράλληλα, ξεκίνησε και η παρακολούθηση της κίνησης των πιστωτικών του καρτών. Εστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα σε τουλάχιστον εφτά διαφορετικά άτομα μέσω Διαδικτύου. Το μοιραίο λάθος του ήταν όταν χρησιμοποίησε το σταθερό τηλέφωνο της Ιταλίδας φίλης του για να στείλει e-mail. Αλλο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η πρώην σύζυγός του Μάλι Κοέν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη το ίδιο χρονικό διάστημα που βρίσκονταν εκεί ο Απ. Βαβύλης. Από αυτήν τη χώρα ταξίδεψε στην Ιταλία στις 9 Φλεβάρη.

«Τα Νέα» υποστηρίζουν πως τα ταξίδια του Απ. Βαβύλη σε χώρες του εξωτερικού βρίσκονται στο ...μικροσκόπιο της Ασφάλειας, ενώ οι στόχοι αυτών είναι ασαφείς. Προσθέτει ότι τα ηλεκτρονικά του ίχνη ανιχνεύθηκαν με το λογισμικό που προμηθεύτηκε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. από τις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται η Ιταλίδα που τον φιλοξενούσε να συνεργάστηκε με τις αρχές, όταν ο κλοιός έσφιξε γύρω από τον καταζητούμενο. Ο δικηγόρος του Γ. Βλάχος, σε δήλωσή του, ισχυρίζεται ότι ο εντοπισμός του πελάτη του δεν έγινε αποκλειστικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. «Θεωρώ πιθανό ότι ακολουθήθηκαν και "παραδοσιακοί" τρόποι παρακολούθησης για τη σύλληψή του. Δεν είχε πρόθεση να συλληφθεί στην Ιταλία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελήφθη στην Ιταλία ο Απ. Βαβύλης(2005-04-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το... σίριαλ Βαβύλη(2005-03-25 00:00:00.0)
Στα ίχνη του Βαβύλη βρίσκονται οι διωκτικές αρχές(2005-03-16 00:00:00.0)
Κατέστρεψαν έγγραφα που αφορούσαν τον Βαβύλη(2005-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ