Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση κατά Ερντογάν - Ταλάτ

Επίθεση εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαπέλυσε χτες η κυβέρνηση με αφορμή την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε είδους παρόμοιες ενέργειες και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις παρεμποδίσει.

Πρόκειται, ανέφερε ο Κ. Χρυσοστομίδης, για κατάφωρη περιφρόνηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων δεν έχουν επηρεαστεί από την τουρκική κατοχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Ταγίπ Ερντογάν ότι επί θητείας τους έχει ενταθεί η καταλήστευση ελληνοκυπριακών περιουσιών και έχει συνεχιστεί ο παράνομος εποικισμός με στόχο την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

Πρόκειται, τόνισε ο Κ. Χρυσοστομίδης, για έγκλημα πολέμου και επέκρινε έντονα τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Μ. Ταλάτ και τον κατηγόρησε ότι με τη στάση του αυτή επιδιώκει να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών και τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε εκείνους που ισχυρίζονται ότι αν το «σχέδιο Ανάν» γινόταν αποδεκτό θα αποτρεπόταν η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής της Τουρκίας και ότι η παράνομη αυτή εκμετάλλευση δε θα αποτρεπόταν ακόμα κι αν το «σχέδιο Ανάν» γινόταν αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους.

Τάσσος Παπαδόπουλος: Επαληθεύτηκα...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θέση της Κύπρου σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν γινόταν αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτά που είχε πει τότε έχουν επαληθευτεί. Χρειάζεται, πρόσθεσε, σκληρή δουλιά και σίγουρα η θέση μας σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν είχαμε δεχτεί το «σχέδιο Ανάν», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δηλώσεις Ταλάτ

Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι θα εργαστεί για επανένωση της Κύπρου.

Ο Μ. Ταλάτ, που απαντούσε σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» για τις αλλαγές που θα σημειωθούν από δω και μπρος, είπε ότι η υπό τον ίδιο «κυβέρνηση» ήταν υπέρ της επανένωσης της Κύπρου αλλά αντιδρούσε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Τώρα, είπε, τόσο η «κυβέρνηση» όσο και ο ίδιος θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι την επανένωση της Κύπρου υποστηρίζει και η Τουρκία και ότι αυτό έχει λεχθεί και από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν. Ερωτηθείς για την επιρροή που ασκεί η Τουρκία στο ψευδοκράτος, είπε ότι η Τουρκία «είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος».

Υποστήριξε, τέλος, ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού και πρόσθεσε πως η συνεργασία δε θα πρέπει να ερμηνευτεί ότι η Τουρκία διατάζει και οι Τουρκοκύπριοι εκτελούν.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, χαρακτήρισε τον Ραούφ Ντενκτάς ιστορική προσωπικότητα, «που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπόθεση της Κύπρου».

Σε μήνυμά του προς τον κατοχικό ηγέτη με αφορμή τη διαδοχή του χτες στα Κατεχόμενα από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Τούρκος στρατηγός αναφέρει ότι το όνομα του Ραούφ Ντενκτάς «θα γραφτεί στις χρυσές σελίδες της ιστορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ