Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι διαρθρωτικές αλλαγές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξέρετε, πότε και πού ξεκίνησε η εφαρμογή των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ., κλπ.); Τη δεκαετία του 1980, με πρώτες τις ΗΠΑ επί Ρ. Ρίγκαν και αμέσως μετά τη Μ. Βρετανία, επί Μ. Θάτσερ. Στην επόμενη δεκαετία, η προώθηση και εφαρμογή τους επεκτάθηκε σιγά σιγά στις άλλες αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της ΕΕ και την άνοιξη του 2000 έγινε επίσημη πολιτική της ευρωένωσης (Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας).

Σημειώνουμε τα παραπάνω, ώστε να τα συγκρίνετε με τα παρακάτω στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα και αφορούν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Στην πενταετία 1960 - '64 το μερίδιο των μισθών στο σύνολο των επιχειρηματικών εσόδων βρισκόταν γύρω στο 70% και στο ποσοστό αυτό περίπου διατηρήθηκε για μια εικοσιπενταετία, σημειώνοντας, μάλιστα και μια αύξηση στην πενταετία 1975 - '79. Στην πενταετία 1985 - '89, όμως, το μερίδιο των μισθών έπεσε στο 67% και συνέχισε να πέφτει τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στο 64% στην τετραετία 2000 - 2003.

Αραγε, δε φτάνουν τα στοιχεία αυτά, για να γίνει φανερός ο πραγματικός στόχος των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, στις οποίες ορκίζονται σήμερα, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ