Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα δύσκαμπτα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ν. Γκαργκάνας, εκτός από τους οικονομικού χαρακτήρα προβληματισμούς του συμβάλλει και στον γλωσσικό πολιτισμό της χώρας προσθέτοντας νέες έννοιες.

Ξέρετε ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός του μισθού (αυτού ντε που παίρνουμε κάθε μήνα) κατά τον εν λόγω κύριο; «Δυσκαμψία» της αγοράς! Διότι, τι να σου κάνει και ο δυστυχής επιχειρηματίας, όταν πρέπει (κι όχι πάντα σε τακτά διαστήματα) να πληρώνει μισθούς;

Είναι δυνατόν να θεωρείται κάτι τέτοιο ως δεδομένο και να μην μπορεί να ...παρακαμφθεί, αν χρειαστεί, ή να ...προσπεραστεί σε περίπτωση που η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει προβλήματα σε μια συγκεκριμένη συγκυρία.

Και, τέλος πάντων, αν παραδεχτούμε ότι πρέπει να πληρώνει κανονικά, τότε έχει σημασία τι ποσό πληρώνει. Επομένως, ποιο είναι το ύψος των μισθών και των μεροκάματων. Εννοείται ότι όσο χαμηλότερα είναι τα τελευταία, τόσο μικρότερη είναι και η ...δυσκαμψία της αγοράς.

Αυτά, για να να ...μπούμε στο νόημα του «διαλόγου» και της «ανταλλαγής προβληματισμών» που υποτίθεται ότι υφίσταται αυτό τον καιρό στη χώρα για την «αγορά εργασίας» και γενικώς τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Προφανώς, όταν τέτοιες είναι οι απόψεις που «πέφτουν στο τραπέζι» μάλλον δεν είναι για ...πολλά λόγια η υπόθεση, αλλά για πολλά έργα και μάλιστα έργα αντίστασης. Με τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση οι «μεγάλες» συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσφάτως ανακάλυψαν ότι είναι ...αντίθετες στο νεοφιλελευθερισμό, χωρίς φυσικά να κάνουν κάτι γι' αυτό.

ΩΣΤΕ ΠΑΚΕΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ με επιχειρηματίες προκειμένου να πραγματοποιηθούν «μεγάλες επενδύσεις» κάνει ο πρωθυπουργός. Περίεργο όμως, με τόσα μέτρα διευκόλυνσης (αφορολόγητα ποσά, βιομηχανικά πάρκα, απελευθέρωση χρηματιστηριακής αγοράς, μείωση συντελεστών) που τους έχει κάνει η κυβέρνηση. Θέλουν και παρακάλια από πάνω..;


Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι εμφανές ότι οι εγχώριοι και ξένοι μεγαλοσχήμονες δεν ικανοποιούνται με τίποτε και δεν πρόκειται να πάψουν να ζητούν ακόμη περισσότερα. Ιδίως όταν έχουν απέναντί τους κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν συνεχώς, παίρνοντάς τα από τον κοσμάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ