Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμή και δόξα στους ηρωικούς νεκρούς της Καισαριανής

Μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ στα 61 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με τη συμμετοχή των Αντιστασιακών Οργανώσεων

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, κεντρικός ομιλητής, στο βήμα
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, κεντρικός ομιλητής, στο βήμα
Πρωτομαγιά του 1944: 200 κομμουνιστές, 200 σύντροφοι που μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, έπεσαν από τις σφαίρες των γερμανοφασιστών φωνάζοντας, «Κάτω ο τύραννος! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω το ΚΚΕ!». 61 χρόνια μετά, το μήνυμα που έστειλαν «οι διακόσιοι» πέφτοντας με το κεφάλι ψηλά για την ελευθερία και τα σοσιαλιστικά ιδανικά τους, ολοζώντανο. Το αίμα που ανάβλυσε από τη μάντρα του σκοπευτηρίου, ολόφρεσκο. Να θυμίζει σε όλους εμάς που μείναμε πίσω, ότι οι αγώνες για έναν δίκαιο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, συνεχίζονται μέχρι να δικαιωθούν.

Την Κυριακή το πρωί, οι δρόμοι της «ηρώισσας γειτονιάς», της Καισαριανής, «κοκκίνισαν» ακόμα μια φορά από τις σημαίες και τα γαρίφαλα εκατοντάδων αγωνιστών. Οι δυο πορείες, των Αντιστασιακών Οργανώσεων με αφετηρία το δημαρχείο, και του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από την πλατεία Καισαριανής, έσμιξαν στην πορεία προς το Θυσιαστήριο. Ασπρομάλληδες με τα λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης και νεολαίοι κομμουνιστές βάδιζαν πλάι-πλάι προς το Σκοπευτήριο όπου και τίμησαν τους «νεκρούς τους», τους συντρόφους, μαζί με τις τόσες ακόμα χιλιάδες αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, κομμουνιστές που έπεσαν για τα ίδια ιδανικά.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» από την Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την ΠΟΑΟ και με τη συμβολή της Αχτίδας Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ και του Μουσικού Συνόλου «Adanastazia Orchestra», ξεκίνησε σε κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο. «Επέσατε θύματα, αδέρφια εσείς...», τραγουδούσαν μαζί με τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, όλοι, όρθιοι, με μάτια υγρά και κουνώντας τις κόκκινες σημαίες.


«Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς της Καισαριανής είναι η ανέγερση του μνημείου και η ηθική και υλική δικαίωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Δε θέλουν όμως μνημεία και μουσεία που να θυμίζουν τους απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, θα τονίσει στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της ΠΟΑΟ ο Γρηγόρης Φώτου για να προσθέσει: Πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους να μάθουν την αλήθεια, ότι ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι ο δρόμος προς το σοσιαλισμό. Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα, έδωσαν τη ζωή τους για το σοσιαλισμό!».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ. Η συγκίνηση ανεβαίνει καθώς ακολουθούν καλλιτεχνικά δρώμενα, αναπαράσταση της ματωμένης Πρωτομαγιάς του 1944, ενώ οι ηθοποιοί Π. Ορκόπουλος και Κ. Μαλκότσης διαβάζουν το χρονικό από τη σύλληψη, τη μεταφορά και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών. Διαβάζουν σημειώματα που πετούσαν οι μελλοθάνατοι από τα φορτηγά που τους μετέφεραν για εκτέλεση, για να παραδοθούν στις οικογένειές τους. «Πρωτομαγιά. Γεια σας όλοι. Πάμε στη μάχη», έγραψε ο Κ. Τσίρκας, λίγες ώρες πριν σταθεί μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα. Με τη φωνή τους «έντυσαν» την εκδήλωση και οι Ν. Ζώκας και Μ. Δημητρούκα. Η συναισθηματική φόρτιση στο αποκορύφωμα καθώς η ατμόσφαιρα δονείται από την εξαίσια μουσική της Ορχήστρας του Μουσικού Συνόλου «Adanastazia Orchestra» σε σύνθεση και ενορχήστρωση Αντώνη Ποντίκη και Παπαδοπούλου Αναστασίας.

Αποψη από τις δύο πορείες των κομμουνιστών και των αγωνιστών της ΕΑ πριν φθάσουν στο χώρο της θυσίας
Αποψη από τις δύο πορείες των κομμουνιστών και των αγωνιστών της ΕΑ πριν φθάσουν στο χώρο της θυσίας
Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών στον τόπο της θυσίας, από την ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, τις ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ, πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.


«Ξεχείλισε» ο χώρος γύρω από το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, από το πλήθος των κομμουνιστών, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους νεολαίους της ΚΝΕ
«Ξεχείλισε» ο χώρος γύρω από το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, από το πλήθος των κομμουνιστών, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους νεολαίους της ΚΝΕ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ