Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Επιδιώκει ουσιαστικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Ουσιαστικές και όχι διακοσμητικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» επιδιώκει το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Δ. Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι το ΑΚΕΛ, στη συνδιάσκεψή του, μιλούσε για «κάποιες ελάχιστες και διακοσμητικές αλλαγές».

Ο Δ. Χριστόφιας εξήγησε ότι μέσα από την απόφαση της συνδιάσκεψης του κόμματος για «όχι» στις παραμονές του δημοψηφίσματος, «και έχοντας ενώπιόν του ένα τελεσίγραφο που ήταν το δημοψήφισμα, μέσα σε συγκεκριμένα περιορισμένα χρονικά πλαίσια, το ΑΚΕΛ για να περισώσει την κατάσταση, έκανε μια πρόταση που δεν αφορούσε διακοσμητικές αλλαγές, αλλά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων της εφαρμογής της λύσης».

«Αν αυτές ήταν διακοσμητικές αλλαγές, γιατί δεν τις δέχτηκαν τόσον καιρό που αγωνιζόμαστε και εμείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε ο Δ. Χριστόφιας.

Ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι είναι ηλίου φαεινότερον πως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει μετακινηθεί από τις θέσεις που είχαν συμφωνήσει το ΑΚΕΛ και το κόμμα του, εδώ και αρκετά χρόνια. Σημείωσε επίσης πως τα μηνύματα τα οποία δίνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα και πρόσθεσε ότι σε πιθανή νέα συνάντηση που θα έχει μαζί του, θα του ζητήσει να αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και εναντίον του ΑΚΕΛ και του ιδίου προσωπικά, διότι «κάτι τέτοιο δεν προσφέρει καμία καλή υπηρεσία, αλλά δημιουργεί εντυπώσεις και αρνητικά συναισθήματα στον απλό κόσμο». «Η φραστική επίθεση πρέπει να τερματιστεί ώστε να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε, διαφορετικά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα μας πείσει ότι είναι άλλοι οι στόχοι του και ότι δεν είναι προτεραιότητά του, όπως λέει, η λύση του Κυπριακού», είπε ο γγ του ΑΚΕΛ.

Διακήρυξη για τα 80χρονα

Το ΑΚΕΛ εργάζεται σκληρά μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται σε διακήρυξη του κόμματος για τα ογδοντάχρονά του.

Στη διακήρυξη προστίθεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων. Πρέπει επίσης να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, και να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Το ΑΚΕΛ, τονίζεται στη διακήρυξη, επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μακριά από επιδιαιτησίες, με στόχο τη συμφωνημένη λύση.

Παράλληλα, εργάζεται για να πείσει για την ανάγκη να επέλθουν εκείνες οι ουσιαστικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» που θα επιτρέψουν και στους Ελληνοκύπριους να το δεχτούν και θα οδηγήσουν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. «Μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος το ΑΚΕΛ δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων και των παθόντων της εισβολής», αναφέρεται στη διακήρυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ