Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός

Ο Κ. Σημίτης συνεχίζει τις επισκέψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ελληνικής Προεδρίας

Το υπό επεξεργασία νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν χτες, στη διάρκεια γεύματος εργασίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, από την πλευρά της Ελληνικής Προεδρίας της Ατζέντας της Διάσκεψης Κορυφής στη Θεσσαλονίκη τον άλλο μήνα.

Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν οι πιθανότητες για να υπάρξει συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2004.

Μετά τη συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Συζητήσαμε με τον κ. Μπλερ την ατζέντα της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης και το βασικό θέμα ήταν το σχέδιο του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα μας παρουσιάσει ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν και στο οποίο θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν από τις ευρωεκλογές του 2004. Υπάρχουν προβλήματα, είναι γνωστά συνταγματικά προβλήματα, συμφωνίες σε αρχές και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν δύο πιθανότητες, δύο επιλογές και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να πάρουμε γρήγορη απόφαση μετά τη Διάσκεψη Κορυφής στη Θεσσαλονίκη».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα που συζήτησε με το Βρετανό ομόλογό του ήταν και «τα θέματα σχετικά με την ασφάλεια της ΕΕ» και οι εξελίξεις στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε, εάν στις συνομιλίες του με τον Τόνι Μπλερ τέθηκε και το θέμα της Κύπρου. «Συζητήσαμε το Κυπριακό, απάντησε ο Κ. Σημίτης, και συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες γύρω από το σχέδιο Ανάν εάν δεν αλλάξει τη σημερινή της στάση η Τουρκία».

Σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, για να συζητήσουν επίσης το θέμα της ατζέντας της Διάσκεψης Κορυφής της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ