Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Η Αίγινα των προβλημάτων

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα, στο νησί του Σαρωνικού

Κάλεσμα σε όλα τα λαϊκά στρώματα τα οποία έχουν κοινά συμφέροντα να αντισταθούν ώστε να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ απηύθυνε χτες ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, στους κατοίκους της Αίγινας, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στο νησί. Συνοδευόμενος από την Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλο της ΝΑΣ Πειραιά και τον Νίκο Σινερδάνη, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αίγινας, επισκέφθηκε το Δήμο της Αίγινας, το Κέντρο Υγείας, την Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών, ενώ συνομιλία είχε με εκπροσώπους των συνταξιούχων του ΙΚΑ και των ψαράδων.

Κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο της πόλης ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Κώστα Μωρόγιαννη για τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του δήμου. Κύριο πρόβλημα είναι το παλιό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, το οποίο κατά 50% είναι παλιό και μάλιστα από αμιαντοσωλήνες. Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του δικτύου, αυτό ακόμα δεν υλοποιήθηκε. Ετσι ο δήμος αγοράζει το νερό με 500 περίπου δρχ. το λίτρο και το μεταφέρει με υδροφόρες στο νησί προκειμένου να το διαθέσει στους δημότες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, πρέπει να συνδεθεί η Αίγινα με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ με υποθαλάσσιο αγωγό και για την υλοποίηση του έργου απαιτούνται 8 δισ. δραχμές. Σοβαρά είναι επίσης τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπου χρειάζεται η άμεση ανακατασκευή του.

Την αγανάκτηση των κατοίκων όμως προκαλεί η εκμετάλλευση που υφίστανται από τους εφοπλιστές. Η Αίγινα είναι το δεύτερο, σε κίνηση, λιμάνι της Ελλάδας και έχει, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, το ακριβότερο εισιτήριο στην Ευρώπη, ενώ μέσα σε ενάμιση χρόνο αυξήθηκε κατά 40%. Οι εκπρόσωποι του δήμου ενημέρωσαν το βουλευτή του ΚΚΕ για τις ελλείψεις σε διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό του δήμου, το πρόβλημα των απορριμμάτων που μεταφέρονται από την Αίγινα στα Ανω Λιόσια, την έλλειψη φύλακα στο Μουσείο του Ναού της Αφαίας, με αποτέλεσμα να παραμένει το μουσείο κλειστό.

Από την πλευρά του ο Τάκης Τσιόγκας δεσμεύτηκε ότι «εμείς ως ΚΚΕ θα φέρουμε τα προβλήματα στη Βουλή. Χρειάζεται όμως και η δική σας πίεση και η διεκδίκηση του δήμου». Γνωρίζετε, τόνισε, ότι το κράτος χρωστάει χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να τα διεκδικήσετε όλοι οι δήμοι μαζί. Παράλληλα, κάλεσε όλο τον κόσμο να πάρει μέρος στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Ιούνιο, προκειμένου να αναδειχτούν τα προβλήματα όλου του λαού και να απαιτηθεί το σταμάτημα αυτής της πολιτικής.

Οι χαμηλές συντάξεις και οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, όπως το επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Λαμπαδάρης. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα δρομολόγια των πλοίων σταματούν στις 7.15 το βράδυ, τόνισαν ότι στην ουσία είναι αποκλεισμένοι, αν συμβεί κάτι τη νύχτα.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες, όπως επισήμανε ο Βασίλης Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η μη τήρηση λειτουργίας των καταστημάτων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός των παράνομων μικροπωλητών, η φορολογική επίθεση της κυβέρνησης οδηγεί τους μικρούς επαγγελματίες στο κλείσιμο. Ζούμε από τον τουρισμό, την ανοικοδόμηση, ενώ το φιστίκι που είναι το σήμα κατατεθέν της Αίγινας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους μεγαλέμπορους. Επισήμανε επίσης το γεγονός πως ενώ η Ενωση έχει πάνω από 1.000 επαγγελματίες στο νησί, δεν υπάρχει υπάλληλος για το Ταμείο Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ οι συμβεβλημένες ειδικότητες των γιατρών του ΤΕΒΕ δεν καλύπτονται στην πλειοψηφία. Με δεδομένο το γεγονός ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός όλων των νησιών πολλαπλασιάζεται και στην Αίγινα όλες οι ανάγκες καλύπτονται από το Κέντρο Υγείας, οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει κάνει πιο δύσκολη την κάλυψη των αναγκών. Το ασθενοφόρο είναι - όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι - παμπάλαιο και πρέπει να αντικατασταθεί, ενώ χρειάζεται πρόσληψη οδηγών, ενίσχυση του μικροβιολογικού τμήματος - σήμερα λειτουργεί υποτυπωδώς - και κατασκευή ελικοδρομίου.

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα των ψαράδων, στους οποίους όπως τόνισε ο Χρήστος Χιώτης, πρόεδρος του συλλόγου, επιβάλλουν απαγορεύσεις και περιορισμούς στην αλιεία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των ίδιων των ψαράδων. Για να αλλάξει αυτή η πολιτική, τόνισε ο Τάκης Τσιόγκας, πρέπει όλοι να αναπτύξουν αγώνες, αλλά και να στηρίξουν το ΚΚΕ για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλές περιοχές χωρίς νερό για πέντε μέρες(2012-01-25 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της Αίγινας(2010-08-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-04-25 00:00:00.0)
Συμβολικός αποκλεισμός ενάντια στην εφοπλιστική αυθαιρεσία(2003-02-25 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ανησυχίες των αγροτών(2002-05-31 00:00:00.0)
Δέκα λεπτά από τον Πειραιά, έναν αιώνα από τον πολιτισμό(1997-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ