Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Παράθυρο στην ελπίδα, ενισχύοντας το ΚΚΕ που δε μασάει τα λόγια του

Οι θέσεις του Κόμματος για τη ναυτιλία, τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τα λιμάνια παρουσιάστηκαν χτες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

«Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα για να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας, για να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν, πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική, για λαϊκή εξουσία». «Ο συνδικαλιστικός αγώνας πρέπει να αφήνει πολιτικά σημάδια στη συνείδηση, στη σκέψη των εργαζομένων». «Οι επεξεργασίες δε μας αποπροσανατολίζουν από τον αγώνα σήμερα για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την υπεράσπιση των απολυμένων, την κατάκτηση δικαιωμάτων σε κλάδους, όπως οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι, που δεν υπάρχουν». «Θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε όσα σήμερα μας παίρνουν βίαια, όμως και για ν' ανοίξουμε παράθυρο στην ελπίδα. Για να ενισχυθεί η πολιτική δύναμη του ΚΚΕ, που μιλάει καθαρά, που δε μασάει τα λόγια του, που λέει ότι υπάρχει και η άλλη όψη. Αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, της αξιοποίησης των παραγωγικών πηγών της χώρας».

Φράσεις μία και μία. Απλές και σταράτες, που θέτουν ανάγλυφα τους στόχους πάλης της εργατικής τάξης. Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα των όσων ειπώθηκαν χτες το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά από τον Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Νίκο Σοφιανό. Ειπώθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης της Οργάνωσης που έγινε για να παρουσιάσει τις εμπεριστατωμένες και καλά επεξεργασμένες θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία, τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τα λιμάνια.

Η χτεσινή εκδήλωση αποτέλεσε την κλιμάκωση της συζήτησης που έχει ανοίξει το Κόμμα εδώ και δύο περίπου βδομάδες γι' αυτή την υπόθεση, τόσο με συνεντεύξεις Τύπου, όσο και με εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και τη δημοσίευση ειδικού ένθετου στο «Ρ». Ενώ το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους αυτών των κλάδων έγινε χτες χειροπιαστό από το γεγονός ότι ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες και υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιριών γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Επιμελητηρίου. Αλλά και από το γεγονός ότι παραβρέθηκαν ακόμα δικηγόροι, βιοτέχνες και έμποροι της πειραιώτικης κοινωνίας.

Ο Ν. Σοφιανός, παραθέτοντας στους Πειραιώτες την πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με εργατικό κοινωνικό έλεγχο και δημόσια λιμάνια, επισήμανε ότι η κατάθεση των προτάσεων αυτών απαντάει στα όσα εκτρωματικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην άτυπη σύνοδό τους. Κυρίως, όμως, ειδικά σήμερα, με το κύμα απολύσεων, την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων από πολυεθνικές και τη μεταφορά επιχειρήσεων σε χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό, συνολικά τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, δείχνουν την επικαιρότητά τους.

«Μπορεί - συνέχισε - να γίνονται συζητήσεις σε διάφορα πάνελ και τα φώτα της δημοσιότητας να είναι σήμερα στραμμένα στους απολυμένους, όμως θεωρείται απαράβατη η πορεία "ανάπτυξης" που ακολουθεί η κυβέρνηση, παρά αυτές τις βαριές επιπτώσεις. Γι' αυτούς είναι δεδομένη η πορεία. "Μονόδρομος", μας λένε η ΟΝΕ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Ενωση». Και αυτά τα λέει η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ και ο ΣΥΝ. «Από τη μια ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες από την ολιγαρχία και από την άλλη συμπίεση των λαϊκών αγαθών». «Ηρθε η ώρα - επισήμανε - οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η αγανάκτησή τους και η ανέχεια να εκφραστεί και με όρους πολιτικούς. Για μας τους κομμουνιστές οι εκλογές δεν είναι το παν στη δουλιά μας. Ομως χρειάζεται να προβληματιστεί ο κάθε εργαζόμενος. Να σταθμίσει τι του έλεγαν, τι έγινε, τι του λένε τώρα. Να καταδικαστεί η πολιτική του δικομματισμού. Να βγει από τις αυταπάτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ