Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Φόρος τιμής στους Ακροναυπλιώτες

Κοινή δήλωση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Βουλής

Δημόσιο φόρο τιμής στους ελάχιστους επιζώντες κρατούμενους στην Ακροναυπλία (1936-1941) και τους συγγενείς των αποβιωσάντων αποτίουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) της Βουλής με κοινή τους δήλωση απόφαση σχετικά με τους πολιτικούς κρατούμενους του στρατοπέδου της Ακροναυπλίας.

Στην κοινή δήλωση που υπογράφουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Α. Ακριβάκης του ΠΑΣΟΚ, Π. Παυλόπουλος της ΝΔ, Α. Σκυλλάκος του ΚΚΕ και Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ τονίζεται:

Κατά την περίοδο που στη χώρα μας είχε επιβληθεί το σκοτάδι της δικτατορίας της «4ης Αυγούστου 1936», δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αντιφασίστες αγωνιστές, δημοκράτες, σοσιαλιστές και στη μεγάλη πλειοψηφία τους κομμουνιστές, οδηγήθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες. Εξακόσιοι πενήντα από αυτούς κρατήθηκαν στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

Με την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας από την τότε φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, οι κρατούμενοι πατριώτες στην Ακροναυπλία με υπόμνημά τους στις 29 Οκτωβρίου 1940 ζήτησαν να σταλούν εθελοντές στο μέτωπο, για να πολεμήσουν τους εισβολείς.

Στη συνέχεια, όταν οι ναζί κατέλαβαν τη χώρα στις 28-4-1941 η τότε κυβέρνηση Γλύξμπουρκ τους παρέδωσε στον εχθρό, διαπράττοντας έγκλημα εθνικό.

Μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες, που έχουν κατά καιρούς αναληφθεί, η πολιτεία δεν έχει τιμήσει ακόμα την άκρως πατριωτική και παραδειγματική στάση των Ακροναυπλιωτών και ούτε αναζήτησε έναν επίσημο όσο και δημόσιο τρόπο καταδίκης του εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος τους, όπως άλλωστε έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της Βουλής, συναισθανόμενες το καθήκον τους απέναντι σε αυτούς τους ήρωες αγωνιστές της Εθνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, αλλά και με σταθερό προσανατολισμό την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης ως απαραίτητο στοιχείο συμβολής στη δημοκρατική ανέλιξη της χώρας αποφασίζουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους ελάχιστους επιζώντες κρατούμενους στην Ακροναυπλία (1936-1941) και τους συγγενείς των αποβιωσάντων, με την επισήμανση της καθολικής και διαρκούς αναγνώρισης των ηρωικών πράξεων και τιμής όλων και χωρίς διακρίσεις υπερασπιστών της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ