Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ «ΚΥΜΑ»

ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ: «Οι επικρατούσες συνθήκες και οι τάσεις των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επαναφέρουν και πάλι με ένταση στο προσκήνιο το ζήτημα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής... Οι συνθήκες επιβάλλουν επανάσταση στην οικονομία, την εφαρμογή ενός μοντέλου ρήξεων και γενναίων αλλαγών, ικανών να προκαλέσουν κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων και να αναγεννήσουν τις προσδοκίες, που έχουν υποχωρήσει στο ναδίρ. Ενα κύμα απελευθέρωσης όλων των αγορών και γενικευμένης ιδιωτικοποίησης, συνδυασμένο με μέτρα ελέγχου των δημοσίων οικονομικών, θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα και να στηρίξει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ: «Δεν έρχονται καλύτερες, αλλά χειρότερες μέρες με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Ακόμη χειρότερη θα είναι η εξέλιξη αν εφαρμοστεί πλήρως η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που θέλει παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτή την πολιτική υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, συμπλέουσα με τους επιχειρηματίες... Η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει αγώνα με αυτόν το στόχο μέσα στην Ενωση, εκεί όπου παίζεται το παιχνίδι» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΑΙΤΙΕΣ... «Η αισθητή πτώση της κατανάλωσης την τελευταία διετία, παρά την αύξηση του εθνικού εισοδήματος που προέρχεται από τις κατασκευές, φέρνει τα λουκέτα στην αγορά. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η αγορά έχει δεχτεί "σοκ" από τον περιορισμό της ρευστότητας και από το γεγονός ότι χάθηκαν εισοδήματα από το ΧΑΑ και τους τόκους των καταθέσεων και οι καταναλωτές πληρώνουν τώρα όσα αγόρασαν με κάρτες τα προηγούμενα χρόνια» (ΒΗΜΑ).

...ΟΠΩΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Οι πρόσφατες πτωχεύσεις και απολύσεις δεν ήρθαν ξαφνικά. Εγχώριοι και διεθνείς παράγοντες επηρεάζουν καθοριστικά την παραγωγική διαδικασία, ενώ η οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη χώρα μας. Επιπλέον, η αλλαγή στρατηγικής των πολυεθνικών, οι αναδιαρθρώσεις διά των εξαγορών, η πτώση της ζήτησης, η μείωση των ξένων επενδύσεων και η «τελευταία κίνηση» πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι προσπαθούν να διορθώσουν λαθεμένες αποφάσεις του παρελθόντος, συνθέτουν το αρνητικό τοπίο» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ