Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Τα σύμβολα των κομμάτων

1. Το σύμβολο της σημαίας της Νέας Δημοκρατίας - το χέρι που κρατάει... ένα χωνάκι παγωτό! - δεν είναι μόνο επίκαιρο λόγω καλοκαιριού, αλλά έχει και αναφορές στην ιστορία του κόμματος. Πρόκειται για την εξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας. Στον οπαδό της, η μητέρα όλων των Δεξιών και ενίοτε παρακρατικών ΕΡΕ μοίραζε στραγάλια σε χωνάκι, για να παίρνει αυτός δύναμη να δέρνει στα πανεπιστήμια και τις διαδηλώσεις. Το χωνάκι με τα στραγάλια αντικαταστάθηκε από το σημερινό σύμβολο «χωνάκι παγωτό», που σημαίνει «τώρα μπορείτε ν' απολαύσετε τον κόσμο που με τόσο κόπο και ξύλο χτίσαμε».

2. Το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ είναι ο πράσινος ήλιος. Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των ΠΑΣΟΚων τούς έχει χαρίσει το ακαταλόγιστο. Οταν οι αρχαίοι έλεγαν «πράσσειν άλογα» δε γνώριζαν τους ήλιους του ΠΑΣΟΚ και τα πράσιν' άλογα. Αυτά, ωστόσο, τα πράσιν' άλογα σέρνουν το άρμα του ήλιου - Φαέθοντα του ΠΑΣΟΚ.

3. Το σύμβολο του Συνασπισμού ήταν παρεξηγημένο, μέχρι που πρόσφατα ο σχεδιαστής του αποκάλυψε την πηγή της έμπνευσής του και φωτίστηκαν όλα. Η πιο ενδιαφέρουσα απ' όλες τις εκδοχές είναι ότι στελέχη του Συνασπισμού, γνωστοί εξηντάρηδες, με πολλά απωθημένα για το αστέρι της επανάστασης, μετά το τελευταίο ουίσκι έπαιζαν το εξής παιχνίδι: Τοποθετούσαν το αστέρι της επανάστασης στο μέσον του δρόμου και προσπαθούσαν να το πετύχουν με τα αυτοκίνητά τους (τα ίχνη από τις ρόδες διακρίνονται καθαρά στο σύμβολο). Κέρδιζε αυτός που έκοβε το αστέρι στη μέση. Το τραγουδάκι του παιχνιδιού είχε ως εξής: «Αν το μισό μου αστέρι, γιατρέ, βρίσκεται στην Ελλάδα, το άλλο μισό στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται». Η αλήθεια τώρα: Κουρασμένος ο Κωνσταντόπουλος να περιμένει τόσα χρόνια στον προθάλαμο του ΠΑΣΟΚ με το αστέρι της επανάστασης αγκαλιά, για να το χαρίσει στον Σημίτη, αντί να φάει από τα νεύρα του κάποιον άλλο, προτίμησε να φάει το μισό αστέρι, αφήνοντας την επανάσταση στη μέση.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ