Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνουν το τηλεοπτικό φακέλωμα
  • Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχτηκε στη Βουλή ότι θα λειτουργήσουν 16 νέες κάμερες, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα ελέγχουν την κυκλοφορία των ΙΧ!
  • Γ. Χουρμουζιάδης: Τέτοιες ενέργειες φαλκιδεύουν τα συνταγματικά δικαιώματα

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τον τηλεοπτικό χαφιεδισμό από κάμερες των χιλιάδων διαδηλωτών που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά επιχείρησε να εμφανίσει την τοποθέτηση αυτών των «ηλεκτρονικών ματιών» ως μέτρο διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης, αφού είπε ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 17 κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας, ισχυρίστηκε ότι «για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας ζητήθηκε η αύξηση των υφιστάμενων καμερών κατά 16, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερα σημεία της πόλης». Ανέφερε ότι αυτό δε σχετίζεται με τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, αφού πρόκειται, όπως είπε, «για κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα φωτογράφισης ή κινηματογράφησης, αλλά μεταφέρουν μόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων». Είπε, δε, ότι η χρήση τέτοιων μέσων είναι σύμφωνη «με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων» και δεν έχουν καμία σχέση με «μαζικό φακέλωμα ή με εκσυγχρονισμό του τηλεοπτικού χαφιεδισμού». Κατά τα άλλα, αναλώθηκε σε διακηρύξεις του τύπου «τέτοιοι απαράδεκτοι και αντιδημοκρατικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν σήμερα» και «τέτοιες μέθοδοι δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν τη σημερινή αστυνομία».

Ο Γ. Χουρμουζιάδης επισήμανε ότι «το μικρό προφορικό δοκίμιο του υφυπουργού, όσον αφορά στις υποχρεώσεις της αστυνομίας, δεν απαντά στην ουσία της Ερώτησης» και πρόσθεσε:

«Η Ερώτηση αφορά την τεχνολογική δραστηριότητα - ας τη χαρακτηρίσω έτσι - που αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό σκοπό να καταγράφει και να φακελώνει τις κινητοποιήσεις των πολιτών, που τελικά αναπτύσσουν αυτές τις δραστηριότητες, γιατί όχι μόνο τους το επιτρέπει, αλλά και τους το επιβάλλει το Σύνταγμα. Γιατί το Σύνταγμα, όχι μόνο διακηρύσσει την ύπαρξη κάποιων δικαιωμάτων, αλλά επιβάλλει την προστασία τους και την αναθέτει στον ίδιο τον πολίτη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή όμως που το κράτος, με την αστυνομία, στήνει κρυφά κυκλώματα τηλεόρασης που καταγράφουν αυτές τις κινήσεις, οι οποίες δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή αυτών των συνταγματικών διατάξεων και υποχρεώσεων, τότε τι να σκεφθεί κανείς;».

Με τα μέτρα αυτά, είπε, φαλκιδεύεται, άμεσα και στην καρδιά της, η δυνατότητα των πολιτών να υπερασπιστούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και κανείς δεν ξέρει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν πώς θα χρησιμοποιηθούν και σε ποιες μυστικές υπηρεσίες θα μεταφερθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ