Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της Αίγινας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ με αφορμή το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην Αίγινα. Η Ερώτηση, που κατατέθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, έχει τίτλο: «Για την ενεργειακή επάρκεια και τη μόνιμη υδροδότηση της Αίγινας»

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι βλάβες που σημειώθηκαν στα δύο από τα τρία υποθαλάσσια καλώδια, που ρευματοδοτούν μέσω Μεθάνων την Αίγινα, έφεραν και πάλι στην επιφάνεια το οξύ πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας που αντιμετωπίζει το νησί του Σαρωνικού και μάλιστα στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Η ΔΕΗ αυξάνει συνεχώς τα τιμολόγια για τους εργαζόμενους, αλλά δε συντηρεί το δίκτυο, ενώ αφήνει περιοχές και νησιά όπως η Αίγινα με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και χωρίς συντηρητή σε 24ωρη βάση.

Τα καλώδια αυτά, που τοποθετήθηκαν το 1980, παραμένουν από τότε ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, ενώ η επισκευή τους προβλέπεται να καθυστερήσει, αφού λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων η ΔΕΗ δε διαθέτει πλατφόρμα επισκευής. Η τελευταία πρέπει να ενοικιαστεί από ιδιώτη μετά από σχετικό διαγωνισμό. Η εγκατάσταση γεννητριών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού που φτάνουν τα 20 MW, ούτε βεβαίως να αποτελέσει μόνιμη λύση.

Το ένα καλώδιο που συνέχισε να λειτουργεί, ήταν αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα, με αποτέλεσμα τις παρατεταμένες και επί πολλές μέρες διακοπές ρεύματος, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Μία από αυτές τις συνέπειες, ίσως και η σοβαρότερη, είναι το γεγονός ότι παράλληλα με τις διακοπές στη ρευματοδότηση του νησιού, προέκυψαν αντίστοιχες διακοπές και στην υδροδότηση, αφού τα αντλιοστάσια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, αφήνοντας τους κατοίκους πολλών περιοχών του νησιού χωρίς ρεύμα και νερό ταυτόχρονα!

Τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας σε συνδυασμό με το διαχρονικό πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας είναι αποτέλεσμα και ένα μόνο παράδειγμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των υποδομών, σε βάρος των βασικών αναγκών των κατοίκων των νησιών, ακόμα και των πιο κοντινών στα μεγάλα αστικά κέντρα, που πιστά ακολουθούν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Τη μόνιμη και επαρκή αποκατάσταση της ρευματοδότησης της Αίγινας, με τρόπο και μέσα που θα αποκλείουν την επανάληψη ανάλογων φαινομένων με βλάβες και διακοπές ρεύματος.
  • Την πλήρη αποζημίωση όσων έχουν πληγεί από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι παρατεταμένες και για πολλές μέρες διακοπές ρεύματος στο νησί.
  • Την ανεξαρτητοποίηση της υδροδότησης του νησιού από το δίκτυο ρεύματος.
  • Την ικανοποίηση του δίκαιου και χρόνιου αιτήματος των κατοίκων και των φορέων του νησιού για οριστική λύση στην υδροδότηση, μέσω της σύνδεσης της Αίγινας με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ