Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ βάζει τα λουκέτα

Η πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τα κλειστά καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας αναζωπύρωσε την αντιδραστική προπαγάνδα, ότι για την πτώση του τζίρου και για τα λουκέτα ευθύνονται οι κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που δήθεν αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους - καταναλωτές να προσεγγίσουν για τα ψώνια τους το κέντρο. Εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων και στελέχη των αστικών κομμάτων, με προεξάρχοντα το δήμαρχο Αθήνας, βγήκαν στο μεϊντάνι για τη συκοφάντηση του κινήματος. Η πρόκλησή τους δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτοί που με κάθε ευκαιρία κράζουν ενάντια στους εργατικούς αγώνες, είναι οι ίδιοι που με την πολιτική τους ευθύνονται για τη μείωση σε εξευτελιστικά επίπεδα των μισθών και των συντάξεων, τη διόγκωση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης, σε σημείο που η εργατική - λαϊκή οικογένεια να μην μπορεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες της. Η πολιτική που υπηρετούν είναι αυτή που ενισχύει τη μονοπώληση της αγοράς από τις πολυεθνικές οι οποίες αφανίζουν τους μικρούς του εμπορίου και τους αυτοαπασχολούμενους. Μια βόλτα - για παράδειγμα - στη Σταδίου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας, αποδεικνύει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη θέση μικρότερων καταστημάτων, έχουν ανοίξει τουλάχιστον 6 μεγάλα καταστήματα πολυεθνικών εταιρειών ένδυσης - υπόδησης, τα οποία προστέθηκαν σε 3 πολυκαταστήματα.

Την ίδια ώρα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης μοιράζει δισ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη θέση τους στην αγορά και τη μονοπώληση του κλάδου του λιανεμπορίου. Η προπαγάνδα που επιχειρείται με αφορμή την έρευνα της ΕΣΕΕ φυλλορροεί και από τα ίδια τα συμπεράσματά της, καθώς επιβεβαιώνεται ότι με αναλογία αντίστοιχη του κέντρου της πόλης κλείνουν και τα μικροκαταστήματα σε περιοχές όπου δε διοργανώνονται κινητοποιήσεις με την ίδια συχνότητα, όπως το Μαρούσι, η Ν. Ιωνία, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, ο Πειραιάς, κ.ά. Συνεπώς, αν κάτι επιβεβαιώνει η έρευνά τους, είναι το αυτονόητο: Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά. Επιβεβαιώνει ακόμα ότι η ολοένα και μεγαλύτερη μονοπώληση του λιανεμπορίου σε συνθήκες καπιταλισμού, την οποία ευνοεί η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους, όπως ομολόγησε προχτές και ο πρόεδρος των μεγαλεμπόρων.

Η πολιτική που το ΠΑΣΟΚ συνδιαμορφώνει με ΕΕ και ΔΝΤ, που με σθένος στηρίζουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., είναι υπεύθυνη για τα λουκέτα. Γι' αυτό και τα συμφέροντα των μικρεμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων ταυτίζονται με αυτά των εμποροϋπαλλήλων, συνολικά των εργαζομένων. Είναι φύσει και θέσει σύμμαχοι γιατί έχουν κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια. Η συσπείρωσή τους στην ΠΑΣΕΒΕ, η συμπόρευσή τους με το ΠΑΜΕ, η οργάνωση και η ανάπτυξη ενιαία της πάλης τους σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ