Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Φωνή αντίστασης και καταδίκης σε πολλές πόλεις

Μεγάλη συγκέντρωση και συλλαλητήριο στην Πάτρα

Motion Team

Φωνή αντίστασης και καταδίκης ενάντια στο τελεσίγραφο του «σχεδίου Ανάν», ύψωσαν χθες το βράδυ, μέσα από συλλαλητήρια, πολιτικές συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις, οι κομμουνιστές, μαζί με εργαζόμενους και φοιτητές σε πολλές πρωτεύουσες νομών της Πελοποννήσου, καθώς και στη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, όπου διατράνωσαν την απαίτησή τους για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Συγκεκριμένα:

Στην Πάτρα, ο λαός της πόλης, μέσα από μια μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ύψωσε τα λάβαρα του αγώνα και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για να μην περάσει το διχοτομικό σχέδιο του Ανάν.

Ο ομιλητής της συγκέντρωσης, Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας, στην αρχή της ομιλίας του, επισήμανε πως «αυτές τις ημέρες που γιορτάζουμε τα 29 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη, οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, διά μέσου του παπαγάλου τους ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εμφανίζουν ένα σχέδιο, το οποίο βαφτίζουν και "σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού", που ξεπουλάει τα κυριαρχικά συμφέροντα του κυπριακού λαού, καθώς νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, την ξένη στρατιωτική παρουσία, την τουρκική κατοχή και την ιμπεριαλιστική κηδεμονία και, παράλληλα, καταργεί κάθε έννοια ανεξαρτησίας και θέτει την Κύπρο σε πλήρες καθεστώς κηδεμονίας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό το επαίσχυντο σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το κόμμα της ΝΔ, το ονομάζουν μοναδική ευκαιρία, το θεωρούν βάση διαπραγμάτευσης».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «τόσο οι ιμπεριαλιστές, που είναι οι πραγματικοί εμπνευστές αυτού του σχεδίου, όσο και όσοι το υποστηρίζουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Γνωρίζουν και αυτό θέλουν, να μην υπάρχει ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς και κηδεμόνες, Κύπρος. Γι' αυτό το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν αυτήν την εξέλιξη στο Κυπριακό. Γνωρίζουν καλά ότι μια λύση κομμένη στα πλαίσια ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην Κύπρο θα συμπαρασύρει τα προβλήματα στο Αιγαίο και σε όλη την περιοχή με οδυνηρές επιπτώσεις για το λαό, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». Και κατέληξε: «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά πόσο επίκαιρη είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για ένα ισχυρό Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον γραμματέα της περιοχής Διονύση Φλαμιάτο. Επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κοσιώνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» Κώστας Πελετίδης, Χρήστος Κορδάς, Αντρέας Αντωνόπουλος, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», που κατέληξε μπροστά από το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου κατέθεσαν στεφάνια η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, το ΝΓ Αχαΐας της ΚΝΕ, καθώς και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Στις άλλες πόλεις

Στον Πύργο, πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έγινε χθες το βράδυ, όπου κυριαρχούσαν οι πικέτες που έγραφαν «Ανάν της Κύπρου νεκροθάφτης», «Κύπρος, Ενιαία, Ανεξάρτητη».

Στην Καλαμάτα, με μια μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκατοντάδες κομμουνιστές και Κύπριοι φοιτητές έδωσαν χθες βράδυ τη δική τους απάντηση στο «σχέδιο Ανάν», απαιτώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Χρήστος Ανδρέου, «ο μόνος υπεύθυνος να λύσει το πρόβλημα είναι ο λαός της Κύπρου».

Στην Τρίπολη, η πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε στους συγκεντρωμένους το στέλεχος του Κόμματος Γιώργος Γούργαρης, που υπογράμμισε πόσο επικίνδυνο είναι το «σχέδιο Ανάν», αν, τελικά, υιοθετηθεί για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Στο Αργος, η πολιτική συγκέντρωση εξελίχθηκε σε διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος κανένας δε θα μείνει».

Στη Ζάκυνθο, οι κομμουνιστές του νησιού πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για το «σχέδιο Ανάν» και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ στην Κεφαλονιά, σε πολιτική συγκέντρωση που έγινε μπροστά από το δημαρχείο στο Ληξούρι, μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγγύηση ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (2005-07-20 00:00:00.0)
Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη (2004-04-24 00:00:00.0)
Πολυσήμαντο «ΟΧΙ» (2004-04-24 00:00:00.0)
Βροντερό Πανσπουδαστικό ΟΧΙ (2004-04-23 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Φλώρινα - Κοζάνη (2004-04-21 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο (2002-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ