Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγγύηση ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για τα 31 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων

«Τριάντα ένα χρόνια από το καθοδηγημένο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτέλεσε το πρόσχημα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή μέχρι σήμερα του 38% του νησιού, το αίτημα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού παραμένει.

Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη βαρύτατο τίμημα από το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και τα δικαιώματα ανάμειξης και επέμβασης που αυτές έχουν στα εσωτερικά του, καθώς και από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.

Ο κυπριακός λαός, παρά τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό και παρά τις πιέσεις από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του Συνασπισμού, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 24 Απρίλη 2004, το αμερικανοβρετανικό "σχέδιο Ανάν". Το "σχέδιο Ανάν", το οποίο είχε και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, επιχειρούσε να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με τη θεσμοθέτηση δύο κυρίαρχων κρατών. Εθετε την Κυπριακή Δημοκρατία, αν και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ, υπό τη διεθνή εποπτεία ενός δικαστηρίου, όπου τον αποφασιστικό λόγο θα τον είχαν μη Κύπριοι.

Ο κυπριακός λαός, με τις πλούσιες αγωνιστικές του παραδόσεις, θα βρει το δρόμο προς την επανένωση του νησιού στη βάση μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Ο αγώνας του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τους οποίους επιχειρείται και πάλι να επιβληθεί το "σχέδιο Ανάν", είναι η βασική εγγύηση γι' αυτό.

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού και θα βρίσκεται, όπως έπραξε πάντα, στο πλευρό του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ