Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Η βαρβαρότητα δε θα περάσει»!

Από τα χαράματα, χτες, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι κατέλαβαν το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Σταδίου

Νεολαίοι εργάτες, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το ...μάρμαρο, συγκροτούν την πρώτη συγκέντρωση στο χώρο της κατάληψης
Νεολαίοι εργάτες, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το ...μάρμαρο, συγκροτούν την πρώτη συγκέντρωση στο χώρο της κατάληψης
Ταξικό συναγερμό σήμαναν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, από νωρίς χτες το πρωί, μες στο κέντρο της Αθήνας. Με μιαν αιφνιδιαστική πρωτοβουλία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κατάληψη στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο κτίριο επί της οδού Σταδίου.

Λίγα λεπτά πριν από τις 7 το πρωί, νεολαίοι του ΠΑΜΕ με σημαίες του Μετώπου άρχισαν να φτάνουν στον τόπο όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού. Ηδη, μέσα στο υπουργείο βρίσκεται κόσμος.

Απανωτά, βροντερά συνθήματα ηχούν στο κέντρο της πόλης: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!». «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη!». «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!». «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας!».

Η ντουντούκα απευθύνει μαζικό κάλεσμα ταξικής αντεπίθεσης ενάντια «στην κατάργηση του 8ώρου, στη μείωση της υπερωριακής αμοιβής».

Στις επτά, απλώνεται στην πρόσοψη του κτιρίου ένα γιγαντιαίο πανό με την υπογραφή του ΠΑΜΕ: «ΟΧΙ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΙΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ, ΠΑΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ - ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ».

Ενα ακόμα πανό απλώνεται στην είσοδο του υπουργείου
Ενα ακόμα πανό απλώνεται στην είσοδο του υπουργείου
Η πρωτότυπη και αποφασιστική αυτή κινητοποίηση ήταν που έδωσε και το σύνθημα για να ξεκινήσει η ολοήμερη χτεσινή αγωνιστική διαδήλωση, ενάντια όχι μόνο στο πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Η ηχηρή κινητοποίηση εκφράζει την ίδια τη θέληση των εργαζομένων, φανερώνει τις δυνάμεις που αντλεί από αυτούς το ΠΑΜΕ, ώστε να αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης. Η στάση του ΠΑΜΕ είναι ξάστερη και ντόμπρα απέναντι στον εργάτη: Ούτε αναβάλλει τους αγώνες για το ...φθινόπωρο, ούτε και διαπραγματεύεται το δίκιο της εργατικής τάξης.

Η ντουντούκα δε σιγεί ούτε στιγμή: «Ολοι σήμερα εδώ, μπροστά στο υπουργείο, στη μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, στις 7.30 το απόγευμα...». Η οργή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεχειλίζει: «...Η κατάσταση στους χώρους δουλιάς, η ζωή των εργαζομένων θα γίνει ανυπόφορη. Μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλιάς, επικίνδυνη φθορά της εργατικής δύναμης, περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων... Η αύξηση του εργάσιμου χρόνου θα μειώσει κι αυτόν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και θα διαλύσει την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργατών και των εργατριών, θα βάλει πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση...».

Μαζική δράση τώρα!

Το γιγαντοπανό, που κάλυψε όλη την πρόσοψη του υπουργείου
Το γιγαντοπανό, που κάλυψε όλη την πρόσοψη του υπουργείου
Οσο περνά η ώρα, οι διαδηλωτές πληθαίνουν. Δε σιωπούν. Θαρρετά φωνάζουν: «Χρόνο ημερήσιο, σταθερό, 7ωρο, 5ήμερο ζητάει ο λαός». «Με της ΓΣΕΕ τις πλάτες, σφαγιάζουν τους εργάτες». «Σταθερή δουλιά ζητά η εργατιά, η διευθέτησή τους είναι μια σκλαβιά».

Το τεράστιο πανό κι οι βροντερές φωνές των εργαζομένων τραβούν την προσοχή των περαστικών. Η προκήρυξη του ΠΑΜΕ για «ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!» κινείται από χέρι σε χέρι, να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Με χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχονται οι διαδηλωτές τους χαιρετισμούς των στελεχών του ΠΑΜΕ. Οπως το χαιρετισμό του Γ. Ποντικού, από τη νεοϊδρυθείσα Γραμματεία Τραπεζοϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ: «Το ΠΑΜΕ αποκτά "ποδάρια" σε νέους τόπους δουλιάς. Αυτή η Επιτροπή του Μετώπου βγήκε μέσα από την αναγκαιότητα, γεννήθηκε στις περιφρουρήσεις των απεργιών που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, έξω από τις τράπεζες. Θα είμαστε παρόντες σε όλους τους αγώνες... Να αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να χτυπηθούν τα δικαιώματά μας...».

Η κατάληψη συνεχιζόταν έως αργά το απόγευμα, που άρχισε το συλλαλητήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλημμύρισε το λιμάνι με ταξική αλληλεγγύη (2013-02-07 00:00:00.0)
Ξάστερο μήνυμα από φοιτητές - σπουδαστές (2006-11-18 00:00:00.0)
Ωρα για λέξεις έξω απ' τα δόντια! (2006-04-15 00:00:00.0)
Ενώθηκαν στο δρόμο της αντεπίθεσης (2004-12-10 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία των αγωνιστικών εκδηλώσεων (2003-09-03 00:00:00.0)
«Μέτωπο στην ασυδοσία των πολυεθνικών» (2000-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ