Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Για την επανένωση, τη συμφιλίωση, την ανεξαρτησία

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Μέρες '74...
Μέρες '74...
Αγωνιστικό μήνυμα πίστης και αισιοδοξίας στέλνει το ΑΚΕΛ, με αφορμή τη σημερινή, 31η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σε διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή για ειρηνική επανένωση της νήσου. Οτι θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια στον εθνικισμό, για συνεννόηση και επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες.

Το ΑΚΕΛ «καταδικάζει για μια ακόμα φορά με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή του Αττίλα. Καταγγέλλει τα δεινά που προκάλεσε στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Καταδικάζει και καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας από την Τουρκία. Καταδικάζει και καταγγέλλει τις αποσχιστικές ενέργειες και τα τετελεσμένα που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η κατοχική δύναμη».

Σημειώνει: «Η 31η επέτειος του πραξικοπήματος και της εισβολής βρίσκει τον κυπριακό λαό στις επάλξεις του αγώνα για την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας. Οι παράμετροι της λύσης είναι δεδομένες και βρίσκονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, που διαγράφουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και με πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Διευκρινίζει για το «σχέδιο Ανάν» και το περσινό δημοψήφισμα επ' αυτού: «Φωνές που στρέφονται ενάντια στη λύση ομοσπονδίας με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ουσιαστικά χύνουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ένας οδυνηρός, αλλά αναγκαίος συμβιβασμός, προκειμένου να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Επισημαίνει ότι «στην παρούσα φάση του Κυπριακού, εργαζόμαστε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό». Οτι «μια καινούρια προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος πρέπει να προετοιμαστεί καλά, δεν μπορεί να γίνει μέσα σε εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και ούτε μπορεί να έχει ως κατάληξη μια καινούρια επιδιαιτησία».

Το ΑΚΕΛ προβλέπει ότι «το φθινόπωρο θα υπάρξει συνέχεια στην κινητικότητα που παρουσιάστηκε και τα Ηνωμένα Εθνη θα ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανάληψης των συνομιλιών. Ως ΑΚΕΛ θα στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες. Θα μας βρουν όμως αντιμέτωπους τυχόν ενέργειες, που έχουν στόχο την επαναφορά του "σχεδίου Ανάν" ως έχει». Τέλος, καλεί τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να πιέσουν την Αγκυρα, ώστε να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ