Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέοι εξοπλισμοί για το ΝΑΤΟ

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, ως πρώτη δόση, την αγορά με απευθείας ανάθεση 30-40 αμερικανικών αεροσκαφών F-16 και 333 μεταχειρισμένων γερμανικών αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ», συνολικής αξίας 1.370 εκατ. ευρώ

Σχηματισμός F-16

Eurokinissi

Σχηματισμός F-16
Το πρώτο μεγάλο πακέτο εξοπλιστικών προγραμμάτων της κυβέρνησης της ΝΔ, ύψους 1.370 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε χθες το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Συνεχίζοντας τους εξοπλισμούς, που, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε χθες την προμήθεια 30 αμερικανικής προέλευσης αεροσκαφών τύπου F-16 Block-52+, με δικαίωμα προαίρεσης (option), δηλαδή αγοράς άλλων 10 ομοίου τύπου, καθώς και 333 μεταχειρισμένων γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Λέοπαρντ». Μάλιστα, η συμφωνία για την αγορά των νέων αεροσκαφών θα υπογραφεί μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης και των αρμάτων μάχης μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης, ουσιαστικά δηλαδή γίνεται με κατευθείαν ανάθεση και χωρίς διαγωνισμό.

Η παράδοση των αεροσκαφών θα γίνει τη διετία 2008-2009. Τα αεροσκάφη αυτά αφορούν, όπως αναφέρεται, την κάλυψη των αμέσων αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς ανοιχτό μένει το θέμα της προμήθειας ακόμα 30-40 αεροσκαφών τελευταίας γενιάς. Η προμήθεια, η διαδικασία και ο τύπος του επόμενου πακέτου αεροσκαφών, που προβλέπει η νέα δομή μέχρι το 2010, θα αποφασιστεί σε επόμενο ΚΥΣΕΑ.

Οσον αφορά στο κόστος των αεροσκαφών με σημερινές τιμές, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ανοιχτή μένει η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά. Τα δε αντισταθμιστικά ωφελήματα θα αφορούν σε υποδομές και την υποστήριξη των υπολοίπων F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το κόστος των μεταχειρισμένων αρμάτων του Γερμανικού Στρατού (183 LEO 2 Α4 τρίτης γενιάς και 150 LEO 1 A5 δεύτερης γενιάς), ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ, μαζί με τον εργοστασιακό εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης.

Η νέα δομή

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε, επίσης, τη νέα δομή δυνάμεων και τη νέα δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τη νέα δομή:

- Διατηρείται το ΓΕΕΘΑ ως μοναδικό διακλαδικό Στρατηγείο σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.

- Ολα τα έως σήμερα Διακλαδικά Στρατηγεία (Αρχηγείο Στόλου, Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Ελληνικών Νήσων, Β` Σώμα Στρατού, 1η Στρατιά) μετατρέπονται σε Επιχειρησιακές Διοικήσεις με ανάλογη αναδιοργάνωση.

- Συγκροτείται αναπτυσσόμενος διακλαδικός σχηματισμός άμεσης αντίδρασης (Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Αμεσης Αντίδρασης) επιπέδου ταξιαρχίας, σε τακτικό επίπεδο, υπαγόμενος απευθείας από τον καιρό ειρήνης στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Αντιγραφή του ΝΑΤΟικού δόγματος

Να σημειωθεί ότι οι χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ έρχονται να επικυρώσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), τον περασμένο Νοέμβρη περί μελλοντικής δομής (2005-2015) των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο προσανατολισμός αυτός είχε δρομολογηθεί με τις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του αμυντικού δόγματος που είχαν πραγματοποιήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το ΣΑΜ του Νοέμβρη από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας, σε επίπεδο δόγματος γίνεται πλήρης υιοθέτηση, στην ουσία πιστή αντιγραφή, των ΝΑΤΟικών αναφορών περί «σύγχρονων απειλών» και σε επίπεδο δομής εξειδικεύεται η νέα δομή του ΝΑΤΟ και τονίζεται ότι υλοποιούνται οι στόχοι για «επιτυχή αντιμετώπιση των κάθε είδους απειλών και καλύπτονται οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας». Και προαναγγέλλεται «αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών». Προβλέπεται δε «αύξηση της συμμετοχής των ΕΔ σε πολυεθνικές επιχειρήσεις» για «την κάλυψη των υφιστάμενων απαιτήσεων προς εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ