Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χωρίς σύνορα η κρατική τρομοκρατία

Νέα σκληρότερα μέτρα αστυνόμευσης, που θα ξεπερνούν ακόμα και τα σύνορα των κρατών - μελών, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο, επικαλούμενη την αντιμετώπιση του διεθνούς εγκλήματος και κατ' επέκταση της τρομοκρατίας. Ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας των αστυνομικών αρχών, στις διάφορες επιχειρήσεις, ο γενικότερος συντονισμός τους είναι κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, που εγκαθιδρύουν κλίμα πολέμου και ανασφάλειας για τους λαούς.

Η πρόταση που υιοθέτησε χτες η Επιτροπή και θα την υποβάλει στο Συμβούλιο, για τη μετατροπή της σε νόμο της ΕΕ, δε μιλά παρά για εφαρμογή του προγράμματος της Χάγης, «για περαιτέρω ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας της αστυνομίας και στοχεύει στη βελτίωση της Σύμβασης για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, καταργώντας τους περιορισμούς των συνόρων στα πλαίσια μιας καταδίωξης και διευρύνει το εύρος των περιπτώσεων κατά τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί διασυνοριακή παρακολούθηση ή καταδίωξη».

Ουσιαστικά, το σχέδιο αυτό προτείνει μέτρα τα οποία θα επιτρέπουν στις αστυνομικές αρχές ενός κράτους - μέλους της ΕΕ να συνεχίζουν την καταδίωξή τους, ακόμα και όταν θα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας τους. Η δικαιοδοσία τους δηλαδή δε θα σταματά στα σύνορα της χώρας τους, αλλά θα επεκτείνεται με το πρόσχημα της εν εξελίξει καταδίωξης, «σε συνεργασία, πάντα, με τις τοπικές αρχές».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, επιδιώκουν «την ενίσχυση και βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών», το «δομικό συντονισμό», που περιλαμβάνει και εκσυγχρονισμό των αρμόδιων εθνικών υπηρεσιών του εξοπλισμού όσον αφορά τις επικοινωνίες και την τεχνολογία παρακολούθησης, αλλά και την προώθηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Συνοπτικά τα παραπάνω προβλέπουν και επιβάλλουν την επέκταση της δικαιοδοσίας της αστυνομίας ενός κράτους - μέλους σε ένα άλλο, με την παράλληλη υποχρέωση παροχής τεχνολογίας παρακολούθησης, πληροφοριών και προσωπικού, μεταξύ των κρατών - μελών, για την επίτευξη του εκάστοτε στόχου.

Παράλληλα, η Επιτροπή χτες προχώρησε και στην πρόταση υιοθέτησης μέτρων «για τον έλεγχο του εμπορίου και της αποθήκευσης εκρηκτικών υλών εντός της κοινοτικής επικράτειας» στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στόχος των μέτρων εμφανίζεται η ενίσχυση της ασφάλειας στις εκρηκτικές ύλες, τους πυροκροτητές και κάθε υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών και πυροβόλων όπλων. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ακόμα και υποχρέωση να «υπόκειται σε ειδική έγκριση η αγορά λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε εκρηκτικές ύλες, αλλά και η δημιουργία σε κοινοτικό επίπεδο δικτύου ομάδων αποναρκοθέτησης που θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για ενδεχόμενες νέες απειλές όπως αυτές που αφορούν τις εκρηκτικές ύλες για την παρασκευή αυτοσχέδιων βομβών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ