Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Προκλητική περιοδεία του Αμερικανού πρέσβη

Καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και η τοπική Επιτροπή Ειρήνης

Οι ιμπεριαλιστές παραμένουν ανεπιθύμητοι στο νησί
Οι ιμπεριαλιστές παραμένουν ανεπιθύμητοι στο νησί
Στα Χανιά βρέθηκε, την περασμένη Δευτέρα, ο Αμερικάνος πρέσβης στη χώρα μας, Τσαρλς Ρις, για μια επίσκεψη με σκοπό ν' αντιστρέψει το αντιιμπεριαλιστικό - αντιαμερικανικό κλίμα στην περιοχή. Ετσι, στις συναντήσεις που είχε με τοπικούς φορείς δεν παρέλειπε να τονίζει ότι η περιορισμένη παρουσία Αμερικανών τουριστών στην Κρήτη έχει να κάνει με τη μη αποδοχή των αμερικανικών στρατευμάτων από τους κατοίκους του νησιού... Επίσης, προκαλώντας τα αισθήματα του χανιώτικου λαού, ζητούσε τη... στήριξη όλων για να βελτιωθεί η φήμη των ΗΠΑ στην Κρήτη, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα και να κατανοήσουν οι Ελληνες τις αξίες και την εξωτερική πολιτική της χώρας του! Εννοούσε, βέβαια, τις ιμπεριαλιστικές αξίες των βρώμικων κατακτητικών επεμβάσεων και των τρομοκρατικών μέτρων των ΗΠΑ και των συνενόχων τους της ΕΕ.

Απαντώντας σε επικρίσεις τοπικών φορέων για την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και επιχειρώντας να εξωραΐσει την πολιτική αυτή ο Τσαρλς Ρις, δε δίστασε να ισχυριστεί πως, τάχα, η κυβέρνηση Μπους... βοηθά τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, ενώ παρουσιάστηκε και... προστάτης των Παλαιστινίων, αλλά και των αραβικών χωρών, λέγοντας πως ενισχύει τις... «δημοκρατικές αντιπολιτεύσεις» (για ανατροπή των μη αρεστών καθεστώτων και τον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής, βεβαίως).

Δεν παρέλειψε, με δηλώσεις στους δημοσιογράφους, να σημειώσει ότι η Κρήτη έχει για τις ΗΠΑ εξέχουσα σημασία, αφού υποδέχεται πολλούς Αμερικανούς και υπάρχει μια καλή και στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Ανάμεσα στις επισκέψεις που έκανε ήταν και αυτή στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), όπου μίλησε σε σπουδαστές από 250 χώρες της Βαλκανικής, της Μεσογείου κ.ά., στα πλαίσια ενός σεμιναρίου που συμμετέχουν, για την προετοιμασία των νέων «πιθανών ηγετών του αύριο»...

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει την ανάγκη «ο λαός των Χανίων να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από το σκοπό της επίσκεψης του Αμερικανού πρέσβη στο νομό και τις συναντήσεις που είχε με τοπικούς φορείς, τις νουθεσίες που έκανε για να βοηθήσουν να γίνει πιο φιλικό το κλίμα απέναντι στους Αμερικάνους». Και προσθέτει:

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές φαίνεται ότι δεν μπορούν να χωνέψουν πως στη συνείδηση των Χανιωτών παραμένουν ως φονιάδες των λαών και οι ηγέτες τους ανεπιθύμητα πρόσωπα. Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και αυτά που ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες και δε δημοσιεύτηκαν, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο άλωσης αυτής της αντιιμπεριαλιστικής συνείδησης του χανιώτικου λαού και ο Αμερικανός πρέσβης ήρθε να μοιράσει τους ρόλους. Επιθεώρησε ως επικυρίαρχος τον ελληνικό Στρατό και την Αστυνομία, μίλησε στους σπουδαστές σεμιναρίου του ΜΑΙΧ που έχει ως σκοπό, όπως λέει το ίδιο, να προετοιμάσει τους νέους "πιθανούς ηγέτες τους αύριο", ενώ συναντήθηκε με το νομάρχη Χανίων και το Εργατικό Κέντρο».

«Ο χανιώτικος λαός, μέχρι τώρα έδειξε ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη και η πάλη του μετράει. Σ' αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσει, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να δώσει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα στην πάλη του για το διώξιμο των βάσεων, να διεκδικήσει γενικότερες και ριζικές αλλαγές. Οχι μόνον να απορρίψει τις νουθεσίες του πρεσβευτή των ΗΠΑ, αλλά και να πληρώσει τον καθένα που θα τολμήσει να πουλήσει τον αγώνα του, όπως πραγματικά του αξίζει. Οι ιμπεριαλιστές είναι ισχυροί, αλλά δεν είναι ανίκητοι. Στηρίγματα στο νομό όσο και να προσπαθήσουν με εξαγορές, με εκβιασμούς και με τρομοκρατία, δε θα φτιάξουν», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, που τονίζει ότι για το λαϊκό κίνημα η μόνη απάντηση στις επιδιώξεις των Αμερικανών, είναι η απομάκρυνση και το κλείσιμο των βάσεων, η αποδέσμευση από την πολιτική της «νέας τάξης» πραγμάτων. Καλεί το χανιώτικο λαό να αντισταθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να τους αποδείξει ότι ήταν, είναι και θα είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο του «και αυτοί και οι λακέδες τους», όπως σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ