ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το πρόχειρο φαγητό προκαλεί αλλεργίες

Ξηροί καρποί, γλυκίσματα και άλλα πρόχειρα τρόφιμα από το κυλικείο είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά
Ξηροί καρποί, γλυκίσματα και άλλα πρόχειρα τρόφιμα από το κυλικείο είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά
Το πρόχειρο φαγητό στα διαλείμματα είναι η συχνότερη αιτία για την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων στα σχολεία, τονίζει σε ενημερωτικό δελτίο η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και συνιστά στους γονείς, με βάση τις οδηγίες των θεραπόντων γιατρών, να «εκπαιδεύσουν» τα παιδιά τους στην αναγνώριση και αποφυγή των τροφών που προκαλούν αλλεργίες.

Οι αλλεργίες διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Σε εκείνες που έχουν κληρονομική προδιάθεση και σε εκείνες που οφείλονται στη δράση των αλλεργικών ουσιών στον οργανισμό.

Οι αλλεργίες συμβαίνουν παντού, στο σπίτι, στο σχολείο, στις διακοπές, στο παιγνίδι. Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο σχολείο είναι η σκόνη, η κιμωλία, γύρεις από λουλούδια και σπόρους, καθώς και άσκηση.

Απ' την άλλη, οι γονείς πρέπει να προμηθεύουν τα παιδιά με το δικό τους πρόγευμα και να τα ενθαρρύνουν να αποφεύγουν την ανταλλαγή του δικού τους με το πρόγευμα άλλων παιδιών ή να αγοράζουν τρόφιμα και γλυκίσματα από το κυλικείο ή την καντίνα. Οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις είναι το αυγό, το γάλα, τα δημητριακά, το αράπικο φιστίκι, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Ανάμεσα στις οδηγίες της Εταιρείας Αλλεργιολογίας είναι η βεβαίωση των γονιών ότι «σχέδιο αντιμετώπισης» τυχόν κρίσης ή επιδείνωσης του προβλήματος του παιδιού βρίσκεται μέσα στην τσάντα του. Χρειάζεται συνάντηση με τους δασκάλους για ενημέρωση με το πρόβλημα του παιδιού. Πρέπει να ενθαρρυνθεί το παιδί να ζητάει βοήθεια από τους δασκάλους, αν αισθάνεται αρχόμενα συμπτώματα ή επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων. Να γίνει ενημέρωση του προσωπικού του κυλικείου και των δασκάλων, εάν το παιδί είναι αλλεργικό σε συγκεκριμένες τροφές, για την αποφυγή των τροφών αυτών και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., καλεί σε Σύσκεψη τους νέους που επαναπατρίστηκαν από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Θέμα της σύσκεψης θα είναι τα ασφαλιστικά τους προβλήματα και θα διεξαχθεί στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος).
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ διοργανώνει τριήμερη (16-17-18/11/02) εκδρομή, στην περιοχή Γρεβενών - Αμυνταίου (στα Γρεβενά θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο εκεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης). Αναχώρηση αύριο Σάββατο, στις 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.5817.384 (απογευματινές ώρες) και 210.3220.183.
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Νοέμβρη, ημέρα Σάββατο και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, Ομόνοια, 4ος όροφος) για την εκλογή αντιπροσώπων στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΑΟ.
  • Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΑ και του ΔΣΕ και άλλους πατριώτες, που εκτελέστηκαν στο λόφο του Μεζούρλου Λάρισας την περίοδο 1946 - 1949, διοργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, την Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο χώρο των εκτελέσεων.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, εξάδελφο και θείο

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ετών 77

κηδεύουμε αύριο Σάββατο 16/11/2002 και ώρα 12η μεσ. από τον ιερό ναό Ταξιαρχών του Κοιμητηρίου Μελισσίων.

Η σύζυγος: Σοφία. Τα τέκνα: Ιφιγένεια και Παναγιώτης Σιούλας, Γιώργος και Αρετή Βασιλειάδη. Τα εγγόνια: Αλέξης, Λαμπρινή, Βασίλειος, Αναστάσιος. Τα εξαδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην Ενωση Ποντίων Μελισσίων ή στα Παιδικά Χωριά SOS.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκθεση αντιστασιακής φωτογραφίας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, που περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού με θέμα τη δράση και τον αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού, διοργανώνει το Παράρτημα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, με αφορμή το γιορτασμό της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Α. Τάσσος», στον 3ο όροφο του Δημαρχείου Αμπελοκήπων και θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 30 Νοέμβρη 2002. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ., θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα υπάρχει σχετική ξενάγηση. Στη λήξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου.

Προκαταρκτική έρευνα για το μολυσμένο αίμα

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σ. Μπάγιας, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου για διάθεση μολυσμένου αίματος με ηπατίτιδα C.

Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των αναφορών για μολυσμένο αίμα, αν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και αν έχουν διαπραχθεί και από ποιους αξιόποινες πράξεις.

  • Στο μεταξύ ευχάριστα νέα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C ανακοινώθηκαν στο 53ο Ετήσιο της Αμερικάνικης Εταιρείας για την αντιμετώπιση των παθήσεων Ηπατος που έγινε στη Βοστόνη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο συνέδριο, υπάρχει λύση για εκείνους τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στην κλασική θεραπευτική. Τη λύση δίνει μια νέας μορφής ιντερφερόνη, που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα απ' τον Οκτώβρη του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ