ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Εκφασισμός με μανδύα εκσυγχρονισμού

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και η αστυνομική τρομοκρατία μάς φέρνουν πίσω στα μαύρα χρόνια που ζήσαμε εμείς, καταγγέλλουν οι απόμαχοι της δουλιάς

Την ένταση του αυταρχισμού της αστυνομικής και δικαστικής τρομοκρατίας το τελευταίο διάστημα, με τις δίκες των αγροτών, των μαθητών, το ξυλοφόρτωμα των απεργών ναυτεργατών και την επιστράτευσή τους, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους, την οποία κοινοποιούν στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Εργασίας, καθώς και στα κόμματα της Βουλής, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Οπως καταγγέλλουν οι συνταξιουχικές ομοσπονδίες, το τελευταίο διάστημα το κακό έχει παραγίνει, με την καταδίκη των μελών της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, τη δίκη που εκκρεμεί κατά των αγωνιστών της ειρήνης στο Κιλκίς, που αγωνίστηκαν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. «Και το τελευταίο -συνεχίζει- όπου ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας Γ. Πέρρος -του μεγαλύτερου της χώρας- οδηγείται με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα. Η κυβέρνηση δείχνει όλο και πιο πολύ το αυταρχικό της πρόσωπο».

Σημειώνουν, επίσης, ότι «τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τους τρομονόμους και τις επιταγές της ΕΕ, για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πλήττουν θανάσιμα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Ολα αυτά μάς φέρνουν πίσω στα μαύρα χρόνια που ζήσαμε εμείς οι παλιοί αγωνιστές. Με τέτοιες πολιτικές επιλογές οδηγούμαστε βήμα το βήμα στον πλήρη εκφασισμό της χώρας, με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού».

Οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων διαμαρτύρονται έντονα και απαιτούν, εδώ και τώρα, να σταματήσουν οι τρομοκρατικές δίκες και να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατία -συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

«Τα μέτρα αυτά -καταλήγουν- δεν πρόκειται να πτοήσουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους μας και θα αγωνιστούμε προς κάθε κατεύθυνση, για να φράξουμε το δρόμο στις αντιλαϊκές τους επιλογές».

ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Σε οριακή λειτουργία λόγω περικοπών

Ανθρωποι που υποφέρουν συνθλίβονται απ' την πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που επικουρείται απ' την πρακτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα των αναπήρων

Σε οριακό σημείο λειτουργίας έχει οδηγήσει μια σειρά Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ή αστικές εταιρίες, η περιοριστική πολιτική του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Τα Κέντρα αυτά, που δημιουργήθηκαν και με την προτροπή του υπουργείου Υγείας, επιχορηγούνται από τη Νομαρχία, το υπουργείο Υγείας, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και άλλες έκτακτες επιχορηγήσεις, διότι το υπουργείο Υγείας αρνείται να τα μετατρέψει σε δημόσια κέντρα και να τα εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέχρι πέρυσι η επιχορήγηση που δινόταν από το υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό με την επιχορήγηση από τη Νομαρχία, επέτρεπε την οριακή λειτουργία τους. Φέτος όμως το υπουργείο Υγείας μείωσε τις επιχορηγήσεις προς τα κέντρα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν λειτουργικό πρόβλημα.

Ετσι, χτες η διοίκηση και οι σπουδαστές του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας των μειωμένων επιχορηγήσεων - πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Νομαρχία Αθηνών και ολιγόωρη κατάληψη στο γραφείο της νομάρχου Ελ. Μπεσμπέα. Η νομάρχης απ' την πλευρά της ανέφερε ότι κατανέμει τα κονδύλια προς τα ιδρύματα πρόνοιας με βάση την επιχορήγηση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και απ' το συνδικαλιστικό κίνημα των αναπήρων και των γονέων και κηδεμόνων που στήριξαν την επιλογή για την ίδρυση τέτοιων κέντρων ως ΝΠΙΔ, στο όνομα του ότι θα είναι πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Σήμερα, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνταχτούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα στον αγώνα του για ενιαία, δημόσια δωρεάν πρόνοια και ειδική αγωγή, συγκαλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και ρίχνουν τις ευθύνες για τη λειτουργία των κέντρων στη νομάρχη που... όλως τυχαίως υποστηρίχτηκε απ' τη ΝΔ. Ευθύνες όμως έχουν και τα στελέχη της ΝΔ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, που δέχονται να παίζει τέτοιο διεκπεραιωτικό ρόλο η Νομαρχία, συνδράμοντας τη λογική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ετσι η σημερινή νομάρχης θα έπρεπε από καιρό να είχε αποκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και να είχε διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια και τη δημοσιοποίηση των παραπάνω κέντρων και την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ορισμένες ενώσεις δίνουν περιεχόμενο

Περιεχόμενο στις χωρίς προετοιμασία κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας που εξήγγειλε για την επόμενη βδομάδα, επιχειρούν να δώσουν ορισμένες τοπικές ενώσεις.

Τα μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ενωσης. Ετσι από 18-22 Νοέμβρη οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία. Την Τετάρτη θα γίνει 4ωρη στάση στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Γεννηματάς και στη συνέχεια πορεία. Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη θα γίνει νέα ΓΣ στο Ιπποκράτειο για να εκτιμηθεί η κατάσταση και στις 28-29 Νοέμβρη 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων ζητά την άμεση πρόσληψη προσωπικού και τη λειτουργία τμημάτων που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ή έλλειψης πολιτικής βούλησης των υπευθύνων. Ακόμα διεκδικούν τη λειτουργία, αυτόνομου και ανεξάρτητου τμήματος Επειγόντων περιστατικών με πλήρη και μόνιμη στελέχωση από ειδικευμένο Ιατρικό -Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.

Καταλήγοντας η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ επισημαίνει, απευθυνόμενη στο χανιώτικο λαό, ότι: «Δε θα δεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης. Η κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και η αδιαλλαξία του υπουργείου Υγείας στη μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων μας, οδηγούν στη διάλυση του Δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης».

Κανείς δεν είναι «ανυποψίαστος»

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να πρωτοστατήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στις νέες αντεργατικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς σύντομα θα αναλάβει την προεδρία της.

Πρόκειται για ένα αδιαπραγμάτευτο πολιτικό μονόδρομο, που δεν μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση ούτε προσχηματικά, με κανένα «κοινωνικό διάλογο» ή άλλη διαδικασία, δήθεν, συμμετοχής, ανταλλαγής επιχειρημάτων και αποφάσεων στη βάση κάποιας «χρυσής τομής». Μοναδικό αντίπαλο δέος παραμένει ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας των εργαζομένων, όχι μόνο για να εμποδίσουν τα χειρότερα, αλλά και για να ανατρέψουν δυσβάσταχτα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι τώρα.

Αυτός ο αγώνας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία κάτω από αυτό το πρίσμα και οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται για το 2003 στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση και από καμιά πλευρά να παραβλέψουν αυτή τη διάσταση. Αντίθετα, πρέπει να την τοποθετήσουν στο επίκεντρο της πάλης.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομπέρτο Μαρόνι.

Τέτοιες συναντήσεις θα γίνουν και άλλες, απερίφραστα όμως στο σχετικό δελτίο Τύπου, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει: «Κατά τη συνάντηση υπήρξε ταύτιση των απόψεων πάνω στην προτεραιότητα αναθεώρησης της στρατηγικής απασχόλησης με προσήλωση στους στόχους της Λισαβόνας. Οι στόχοι αυτοί αφορούν την πλήρη και ποιοτική απασχόληση, που βασίζεται στο τρίπτυχο: ευελιξίας, ποιότητας και ασφάλειας, με σύνδεση με την παραγωγικότητα».

Μέσα σε λίγες αράδες η κυβέρνηση θέτει πολλά και σοβαρά ζητήματα. Αλλά στο επίπεδο της τακτικής, του τι θα γίνει από εδώ και μπρος, είναι ξεκάθαρη. Οι εργαζόμενοι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε μια πολύ συγκεκριμένη επιχείρηση αφαίρεσης κι άλλων κατακτήσεών τους.

Η εργατική τάξη της χώρας μας θα κληθεί άμεσα να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: Θα αφήσει να της αφαιρέσουν κι άλλα δικαιώματα ή θα παλέψει για να κερδίσει τα χαμένα;

Οποιος επιχειρήσει να θέσει κάποιο άλλο, πλαστό, δίλημμα παίρνει αμέσως εχθρική θέση απέναντι στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Σύντομα θα γίνει πραγματικότητα και το «εθνικό φόρουμ» διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις.

Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει «ανυποψίαστος». Ιδίως η ΓΣΕΕ που με ευθύνη της πλειοψηφίας της όχι μόνο ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε αυτό, αλλά προκαλεί τις κυβερνητικές και εργοδοτικές παρεμβάσεις, προσφέρει απλόχερα τα απαιτούμενα προσχήματα, διαμορφώνει το ιδανικό πλαίσιο διαλόγου για τις νέες ανατροπές και ευελιξίες.


Γ. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ