ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διότι δεν συνεμορφώθησαν...

Αθρόες συλλήψεις ηγετικών στελεχών του ιταλικού κινήματος, βάσει του άρθρου 270 του αντιτροκρατικού νόμου για υπόσκαψη της δομής και της υποδομής του κράτους και υποκίνηση σε ανατροπή!

ΡΩΜΗ.--

Το αληθινό πρόσωπο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» αποκαλύφθηκε χτες στην Ιταλία, όπου ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις κατά του Φόρουμ για τις Επιχειρήσεις και την Τεχνολογία, που έγιναν στη Νάπολη των ανέργων, αλλά και τις διαδηλώσεις στη Γένοβα κατά της «G8», η Αστυνομία, για την ακρίβεια η ασφάλεια, από τη νύχτα της Πέμπτης έχει ξεκινήσει επιχείρηση - «σκούπα» κατά ηγετικών στελεχών του Κοινωνικού Φόρουμ, των Ντισομπιέντι και της Ταξικής Αριστεράς, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Μέχρι στιγμής, 20 μαχητικά στελέχη έχουν ήδη οδηγηθεί σε φυλακές ανά τη χώρα, άλλα 22 κρατούνται και ανακρίνονται, είτε σε τμήματα είτε σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ ακόμη 15 αναζητούνται, σύμφωνα με ιταλικά μέσα και ανεξάρτητες πηγές. Οι κατηγορούμενοι και κατηγορούμενες είναι μέχρι στιγμής 42 το σύνολο και προέρχονται όλοι σχεδόν από περιοχές του νότου, όπως Νάπολη, Κοσένζα, Ταράντο, Καλαβρία, Βίμπο Βαλένσια. Ηδη 11 έχουν μεταφερθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Τράνι.

Οι κατηγορίες βασίζονται σε εφαρμογή του άρθρου 270 bis, του αντιτρομοκρατικού νόμου της Ιταλίας και, όπως συγκεκριμένα αναφέρει η κομμουνιστική επιθεώρηση L'Ernesto, είναι: πολιτική συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, υπόσκαψη της δομής και της υποδομής του κράτους και της οικονομικής σταθερότητας (!!) με τις καταγγελίες για ιδιωτικοποιήσεις, την ανεργία και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, ανατρεπτική προπαγάνδα και, τέλος, πρόκληση φθορών και χάους κατά τη διεξαγωγή Διεθνών Συνόδων, με τις διαδηλώσεις της Γένοβας και της Νάπολης.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει επιτραπεί στους κατηγορούμενους η επαφή με δικηγόρους... Μεταξύ των συλληφθέντων, από την ασφάλεια του Μπενεβέντο κατ' εντολή του Δικαστηρίου της Κοσέντσα, είναι οι Φραντσέσκο Καρούζο, Φραντσέσκο Τσιρίλο και Τζουζέπε Φοντσίνο, οι οποίοι επιβαρύνονται επιπλέον ως ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Rete Meridionale del Sud Ribelle, που οι δικαστές θεωρούν ότι είναι δίκτυο που σκοπεύει στη διεξαγωγή ανατρεπτικών πράξεων και μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, βρέθηκαν και οι αποδείξεις -μπαστούνια του μπέιζμπολ, σιδερολοστούς και μάσκες που βρήκαν στα σπίτια των συλληφθέντων-, που όμως ακόμη και η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για δηλώσεις της ασφάλειας. Εντούτοις, σύμφωνα με ανακοίνωση πολλών οργανώσεων οι τρεις κατηγορούμενοι είναι όντως μαχητικά στελέχη του κινήματος του νότου της Ιταλίας, που ταλανίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία που έχει στόχους την προώθηση και διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων της περιοχής, αλλά και την παροχή κάποιας βοήθειας σε αυτούς που έχουν επείγουσα ανάγκη στέγασης, τροφής, νερού και φαρμάκων αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει πραγματικά αναταραχή. «Είναι η αρχή μιας επικίνδυνης στρατηγικής που στόχο έχει την ποινικοποίηση του κινήματός μας», δήλωσε ο Λούκα Καζαρίνι, ηγετικό στέλεχος των Ντισομπιέντι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εμπορικές συμφωνίες και στο βάθος ... διαδηλώσεις

Associated Press

ΣΙΔΝΕΪ.--

Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες στους δρόμους του Σίδνεϊ πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές (φωτό), που αντιτάσσονται στη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τα σχέδια που επεξεργάζονται διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα κατά των λαών.

Κατά τη χτεσινή, δεύτερη μέρα, των μαχητικών διαδηλώσεων, που πραγματοποιούνται με αφορμή τις εργασίες συνόδου υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι αστυνομικοί προτίμησαν να δείξουν κατά τι μικρότερη πυγμή έναντι των διαδηλωτών, αποφεύγοντας, επί παραδείγματι, αυτή τη φορά ...να ποδοπατήσουν οι έφιπποι αστυνομικοί το πλήθος... Μολαταύτα, όταν οι διαδηλωτές (που ήταν λιγότεροι σε αριθμό από προχτές) επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σιδερόφραχτο κιγκλίδωμα που έχει στηθεί τρία χιλιόμετρα πέριξ του Ολυμπιακού Πάρκου (όπου γίνεται η Σύνοδος του ΠΟΕ), τα όργανα της «τάξης» επενέβησαν, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 35 με 42 άτομα... Προηγουμένως, «ειδικές» και μη αστυνομικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την αποτροπή - ακόμη και ματαίωση! - της χτεσινής διαδήλωσης, όπως παραπληροφόρηση (φέιγ βολάν που «ενημέρωναν» για αλλαγή του χώρου προσυγκέντρωσης των διαδηλωτών), συνέχιση της αναστολής κυκλοφορίας των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, αναφορές αστυνομικών αξιωματούχων στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στα υπέρογκα πρόστιμα για «διατάραξη ειρήνης, καταπάτησης περιουσίας, συμμετοχής σε παράνομες διαδηλώσεις», με στόχο την αποτροπή διαδηλωτών...

Ωρες πριν τη διαδήλωση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μιχαήλ Κόστα, αποκάλυψε πως το κόστος αστυνόμευσης της (διάρκειας λιγότερο από μία βδομάδα!) Συνόδου του ΠΟΕ στοίχισε στους φορολογούμενους το λιγότερο πέντε εκατομμύρια δολάρια!

Ακόμη πιο ...«ελεύθερο» εμπόριο

Δεν ήταν άνευ λόγου η χτεσινή «αιφνίδια» επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, στο κέντρο Συνόδου του ΠΟΕ. Λίγο μετά την έξοδό του απ' το σιδερόφραχτο Ολυμπιακό Κέντρο, ο Χάουαρντ ανακοίνωσε πως, κατά τη συνάντησή του με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ, συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να αρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο διαπραγματεύσεις, με στόχο την υπογραφή Αμοιβαίας Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στόχος της Καμπέρα και της Ουάσιγκτον θα είναι η υπογραφή μίας «γενικής» εμπορικής συμφωνίας, που θα καλύπτει τη γεωργοκτηνοτροφία, τη βιομηχανία και τη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών.

Ο δε Ρ. Ζέλικ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «καμία από τις δύο χώρες δεν πρόκειται να λάβει όσα θα ζητήσει», προδιαθέτοντας για το είδος των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, το ίδιο 24ωρο ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον έσπευσε να παρατηρήσει πως «η ενεργοποίηση της διαδικασίας για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου δε σχετίζεται με τη δέσμευση της Αυστραλίας να στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σκανδάλων συνέχεια

Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Νικολάι Σβινάροφ δήλωσε χτες ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εξαιτίας του σκανδάλου της παράνομης εξαγωγής στρατιωτικού υλικού με προορισμό τη Συρία, από την κρατική εταιρία παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού TEREM.

Ωστόσο, ο Σβινάροφ συμπλήρωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό μετά το πέρας της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στην Πράγα στις 21-22 Νοεμβρίου, κατά την οποία η Βουλγαρία «ελπίζει» να προσκληθεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πράγμα που σημαίνει ότι το αν θα αναλάβει τις ευθύνες που φέρει ως αρμόδιος υπουργός θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της σχετικής συνόδου, παρά την ανάμειξη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας στο σκάνδαλο και την προχθεσινή άρνηση του κυβερνώντος κόμματος να ενημερώσει τη Βουλή για το θέμα! Κατά πώς φαίνεται, το μόνο που ξέρει να κάνει καλά η κυβέρνηση είναι να αποδίδει σε αόρατους κύκλους το πρόσφατο σκάνδαλο και να σπέρνει την ανησυχία στους Βούλγαρους, ταυτίζοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη διεθνή νομιμότητα της χώρας. Πάντως, χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι στηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ενώ και ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότσκι δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος...

Σε άλλες σκανδαλώδεις εξελίξεις από το εσωτερικό της χώρας, αποκαλύφθηκε χτες ότι αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Εθνικό Κίνημα για τον Συμεών ΙΙ αρνήθηκαν να στηρίξουν (απουσιάζοντας από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών και Επικοινωνιών) την πρόσφατη συμφωνία πώλησης του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ΒΟΤ) στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία «Advent International», επειδή η τιμή πώλησης είναι πολύ χαμηλή. Η επιτροπή, τελικά, ενέκρινε την απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία πώλησης του Οργανισμού, αφού πρώτα αποχώρησαν οι βουλευτές που πρότειναν την ακύρωση της συμφωνίας!

Εκτός από τον ΒΟΤ, η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει ή μάλλον να ξεπουλήσει μέχρι τις αρχές του 2003 και την κρατική καπνοπαραγωγική εταιρία Bulgartabac που έχει το μονοπώλιο στη χώρα. Ολα υπό την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ