Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εμπορικές συμφωνίες και στο βάθος ... διαδηλώσεις

Associated Press

ΣΙΔΝΕΪ.--

Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες στους δρόμους του Σίδνεϊ πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές (φωτό), που αντιτάσσονται στη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τα σχέδια που επεξεργάζονται διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα κατά των λαών.

Κατά τη χτεσινή, δεύτερη μέρα, των μαχητικών διαδηλώσεων, που πραγματοποιούνται με αφορμή τις εργασίες συνόδου υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι αστυνομικοί προτίμησαν να δείξουν κατά τι μικρότερη πυγμή έναντι των διαδηλωτών, αποφεύγοντας, επί παραδείγματι, αυτή τη φορά ...να ποδοπατήσουν οι έφιπποι αστυνομικοί το πλήθος... Μολαταύτα, όταν οι διαδηλωτές (που ήταν λιγότεροι σε αριθμό από προχτές) επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σιδερόφραχτο κιγκλίδωμα που έχει στηθεί τρία χιλιόμετρα πέριξ του Ολυμπιακού Πάρκου (όπου γίνεται η Σύνοδος του ΠΟΕ), τα όργανα της «τάξης» επενέβησαν, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 35 με 42 άτομα... Προηγουμένως, «ειδικές» και μη αστυνομικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την αποτροπή - ακόμη και ματαίωση! - της χτεσινής διαδήλωσης, όπως παραπληροφόρηση (φέιγ βολάν που «ενημέρωναν» για αλλαγή του χώρου προσυγκέντρωσης των διαδηλωτών), συνέχιση της αναστολής κυκλοφορίας των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, αναφορές αστυνομικών αξιωματούχων στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στα υπέρογκα πρόστιμα για «διατάραξη ειρήνης, καταπάτησης περιουσίας, συμμετοχής σε παράνομες διαδηλώσεις», με στόχο την αποτροπή διαδηλωτών...

Ωρες πριν τη διαδήλωση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μιχαήλ Κόστα, αποκάλυψε πως το κόστος αστυνόμευσης της (διάρκειας λιγότερο από μία βδομάδα!) Συνόδου του ΠΟΕ στοίχισε στους φορολογούμενους το λιγότερο πέντε εκατομμύρια δολάρια!

Ακόμη πιο ...«ελεύθερο» εμπόριο

Δεν ήταν άνευ λόγου η χτεσινή «αιφνίδια» επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, στο κέντρο Συνόδου του ΠΟΕ. Λίγο μετά την έξοδό του απ' το σιδερόφραχτο Ολυμπιακό Κέντρο, ο Χάουαρντ ανακοίνωσε πως, κατά τη συνάντησή του με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ, συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να αρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο διαπραγματεύσεις, με στόχο την υπογραφή Αμοιβαίας Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στόχος της Καμπέρα και της Ουάσιγκτον θα είναι η υπογραφή μίας «γενικής» εμπορικής συμφωνίας, που θα καλύπτει τη γεωργοκτηνοτροφία, τη βιομηχανία και τη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών.

Ο δε Ρ. Ζέλικ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «καμία από τις δύο χώρες δεν πρόκειται να λάβει όσα θα ζητήσει», προδιαθέτοντας για το είδος των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, το ίδιο 24ωρο ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον έσπευσε να παρατηρήσει πως «η ενεργοποίηση της διαδικασίας για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου δε σχετίζεται με τη δέσμευση της Αυστραλίας να στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ