Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στη Χεβρώνα

Σκληρή μάχη μαινόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στη Χεβρώνα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες, εποίκους και ενόπλους Παλαιστινίους

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών μαινόταν, μέχρι αργά το βράδυ χθες, στα νότια προάστια της Χεβρώνας μετά από επίθεση ενόπλων εναντίον αυτοκινητοπομπής εποίκων που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον Τάφο των Πατριαρχών, στο κέντρο της πόλης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 6 εποίκους νεκρούς και 30 τραυματίες, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χαρακτήριζε το περιστατικό ως «εξαιρετικά σοβαρό». Λίγο νωρίτερα, χωρίς επίσημο αποτέλεσμα έληγαν οι τετραήμερες συνομιλίες ανάμεσα στη «Φατάχ» και στη «Χαμάς», στο Κάιρο με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

Αγνωστος αριθμός ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας αυτοκινήτων που μετέφεραν εποίκους από τη γειτονικό εποικισμό Κιριάτ Αρμπα, στον Τάφο των Πατριαρχών, στο κέντρο της Χεβρώνας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για 6 νεκρούς εποίκους και 30 τραυματίες, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών συνεργείων αρωγής, η μάχη συνεχιζόταν για αρκετή ώρα, καθώς στην αυτοκινητοπομπή συμμετείχαν πολλοί ένοπλοι έποικοι. Ο ισραηλινός στρατός, μόλις πριν από λίγο καιρό, απομάκρυνε ορισμένες από τις δυνάμεις του από τον αραβικό τομέα της Χεβρώνας, στην οποία ζουν 450 πάνοπλοι έποικοι ανάμεσα σε 130.000 Παλαιστινίους, που αναγκάζονται να προσαρμόζουν τη ζωή τους στις απαιτήσεις των εποίκων και του στρατού που τους προφυλάσσει.


Associated Press

Νωρίτερα, χτες, στη Νάμπλους, που βρίσκεται από την Τετάρτη ξανά υπό πλήρη κατοχή, συνελήφθη ένας 18χρονος Παλαιστίνιος ως «επίδοξος καμικάζι αυτοκτονίας», ενώ έγινε η κηδεία του 17χρονου που σκοτώθηκε μια μέρα νωρίτερα. Κοντά στην Τουλκαρέμ, ο ισραηλινός στρατός διέλυσε με κροτίδες και δακρυγόνα διαδήλωση Παλαιστινίων και αλλοδαπών φιλειρηνιστών ενάντια στη συνέχιση της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και συνελήφθησαν 9 ξένοι φιλειρηνιστές, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά. Τέλος, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε αίθουσα συνεστιάσεων στη Ραμάλα και συνέλαβε 17 μέλη της «Χαμάς», οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το τέλος της ημερήσιας νηστείας του Ραμαζανιού.

Ακαρπες, προς το παρόν, οι συνομιλίες

Να «παγώσουν» οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών εντός του Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Γενάρη, οπότε θα διεξαχθούν οι πρόωρες ισραηλινές εκλογές, ζητά από τη «Χαμάς» η «Φατάχ», όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας των 4ήμερων μυστικών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Οπως ανακοινώθηκε, η «Φατάχ» αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για «τρίμηνο τερματισμό των επιθέσεων», εφόσον το Ισραήλ σταματήσει τις συλλήψεις και δολοφονίες Παλαιστινίων πολιτών.


Associated Press

Στέλεχος της «Χαμάς», που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ανάμεσα στις δύο οργανώσεις και στα παλαιστινιακά εδάφη και ότι η οργάνωσή του θα «λάβει υπόψη της την πρόταση, σε περίπτωση που το Ισραήλ πάψει να σκοτώνει τα στελέχη της». Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωνε ότι «σημασία δεν έχουν τα λόγια, αλλά οι πράξεις, και όσο, στην πράξη, δεν αλλάζουν τα πράγματα, το Ισραήλ θα επιμείνει στις τακτικές του συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών ακριβείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ακαρπες» ενδο-παλαιστινιακές επαφές (2009-04-30 00:00:00.0)
Νέοι διαπραγματευτές και αλληλοκατηγορίες (2009-02-25 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες και σενάρια (2007-01-17 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι διπλωματικοί «μνηστήρες», παραμένει η ένταση (2001-05-30 00:00:00.0)
Ενταση και επεισόδια εκατέρωθεν (1998-04-14 00:00:00.0)
Διπλωματική σιωπή ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ