Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πληθαίνουν οι διπλωματικοί «μνηστήρες», παραμένει η ένταση

O Γ. Αραφάτ με τον Ι. Ιβανόφ

Associated Press

O Γ. Αραφάτ με τον Ι. Ιβανόφ
ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ.-

Στον «αέρα» απειλεί να τινάξει την εύθραυστη συμφωνία για επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών (άνευ σαφούς περιεχομένου) που πέτυχε ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής Ουίλιαμ Μπερνς, η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για επέκταση των εποικισμών στην Ιερουσαλήμ και στη βόρεια Δυτική Οχθη. Το θέμα των εποικισμών ήταν το κυρίαρχο και στις συνομιλίες που είχε ο Παλαιστίνιος ηγέτης στη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις και η ένταση παρέμεναν σε σταθερά υψηλά επίπεδα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Την ανέγερση 710 νέων κατοικιών, 493 στον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν στη βόρεια Ιερουσαλήμ και 217 στον Αλφέι Μενάσε στη βόρεια Δυτική Οχθη, ανακοίνωσε, χτες, η ισραηλινή κυβέρνηση. Μάλιστα, έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται για ενεργοποίηση απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης Μπαράκ, η οποία δεν μπορεί, πλέον, να αναβληθεί εξαιτίας της «φυσικής ανάπτυξης» των εποικισμών αυτών.

Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία επισήμανε ότι απειλούνται με τορπιλισμό οι, ούτως ή άλλως, επισφαλείς συνομιλίες που επρόκειτο να αρχίσουν - μετά τις συναντήσεις που είχε ο Ουίλιαμ Μπερνς - μέσα στις επόμενες ημέρες, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Βέβαια, ακόμη και το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών είναι αντικείμενο διαφωνίας, αφού η ισραηλινή ηγεσία επιμένει ότι πρόκειται αυστηρά για θέματα ασφαλείας, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά τονίζει ότι δεν μπορεί να μη συμπεριληφθεί το θέμα των εποικισμών, για τους οποίους προβλέπει «πάγωμα» τόσο το πόρισμα Μίτσελ όσο και το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο.

Την ανάγκη άμεσης άρσης κάθε είδους εποικιστικής δραστηριότητας υπογράμμισε, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, χαρακτηρίζοντας την άρση «κίνηση - κλειδί» για την επίτευξη αποκλιμάκωσης. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι η Μόσχα, τουλάχιστον στο επίπεδο των διακηρύξεων, συμφωνεί με την Ουάσιγκτον που θέτει ως βάση «συνέχισης προσπαθειών» την έκθεση Μίτσελ και το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο.

Στην καθημερινή τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κατάσταση «τείνει εκτός ελέγχου». Ο Πούτιν επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει περιοδεία στην περιοχή ο ειδικός απεσταλμένος του Αντρέι Βντοβίν. Στην περιοχή, για κάποιες πρώτες επαφές, περιοδεύει, ήδη, ο πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ, ενώ ο Πούτιν παρουσίασε γραπτώς τις θέσεις της Μόσχας, αλλά και την πρόθεσή της για ενεργότερη ανάμειξη με επιστολές του στον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα και στον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, ο οποίος μεταβαίνει, σήμερα, στην Κοπεγχάγη, επανέλαβε την αποδοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στις προτάσεις Μίτσελ και στο ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο ως «μια πρώτη προσπάθεια». Επίσης, επανέλαβε ότι επιμένει στην ενεργότερη «ουσιαστική» ανάμειξη και των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι δε θα είναι διόλου αποτελεσματικές οι διμερείς συνομιλίες υπό άλλες συνθήκες.

Μακριά από το πεδίο της διπλωματίας

Ενώ ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη με ολοένα και περισσότερους εμπλεκομένους, ένταση, επιθέσεις και πυρά χαρακτήρισαν και τη χτεσινή ημέρα. Ο Γκιλέαν Ζακ, υπεύθυνος ασφαλείας των εποικισμών της βόρειας Δυτικής Οχθης, έπεσε νεκρός από πυρά ενόπλων ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, έξω από τη Νάμπλους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά», η οποία φέρεται από αδιασταύρωτες πηγές να αποτελεί παρακλάδι της Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ. Από πυρά διερχομένου αυτοκινήτου έχασε τη ζωή της και μία έποικος, ενώ άλλοι 4 τραυματίστηκαν, στο δρόμο ανάμεσα στη Χεβρώνα και στη Βηθλεέμ, σε μια επίθεση που την ευθύνη της ανέλαβε η οργάνωση «Μέτωπο Λαϊκού Στρατού - Τάγματα Επιστροφής».

Νωρίς το πρωί, 5 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, κοντά σε παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα, από πυρά τεθωρακισμένων, στην ευρύτερη περιοχή του εποικισμού Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας. Στην Ιεριχώ, ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ταξί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος, ο Αχμέντ Χουσεΐν Χλιλέχ, υπεύθυνος του τομέα ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας στη Δυτική Οχθη, και να τραυματιστούν 2 άλλοι.

Αργά το απόγευμα, απελευθερώθηκαν σώοι και οι 3 δημοσιογράφοι του περιοδικού «Νιούσγουικ», δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός φωτογράφος, οι οποίοι είχαν απαχθεί από την οργάνωση «Γεράκια της Φατάχ», απόσχιση της επίσημης Φατάχ, στην πόλη Ράφα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, στόχος της απαγωγής ήταν να καταστεί σαφές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία ότι οι υπήκοοί της δεν είναι ασφαλείς στην περιοχή εξαιτίας της συνεχιζόμενης και αμέριστης υποστήριξης που παρέχουν οι κυβερνήσεις τους στην πολιτική του Ισραήλ.

Την ίδια, περίπου, ώρα ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδιδε ότι δύο Παλαιστίνιοι καμικάζι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινού φυλακίου στο πέρασμα Τόφα, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έγινε γνωστό τίποτε περισσότερο, εκτός από τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού αξιωματικού. Τέλος, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις δύο νέες εισβολές που πραγματοποίησε στα αυτόνομα εδάφη, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ