Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εγκριση του νέου πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη, 29 Μάη, ως νέο πρωθυπουργό της χώρας τον 47χρονο Ανατόλι Κίναχ, τον οποίο είχε προτείνει για τη θέση αυτή ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, επιτρέποντας το σχηματισμό κυβέρνησης, ύστερα από ένα μήνα πολιτικής αβεβαιότητας. Υπέρ του Κίναχ ψήφισαν οι 239 από τους 276 παρόντες βουλευτές (από τους 450 βουλευτές που έχει το Κοινοβούλιο). Ο Κίναχ αντικαθιστά τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουστσένκο, η κυβέρνηση του οποίου καταψηφίστηκε επί προτάσεως μομφής τον περασμένο μήνα. Ο νέος πρωθυπουργός είναι πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ουκρανίας. Είναι μηχανικός - ναυπηγός, σπούδασε στο Λένινγκραντ και εργάστηκε στην Εσθονία και την Ουκρανία. Το 1990 εκλέχτηκε βουλευτής και εργάστηκε στο μηχανισμό του πρώην Προέδρου της χώρας Λεονίντ Κραβτσιούκ. Διατέλεσε από το 1999 αντιπρόεδρος και πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα αργά το βράδυ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, η ηγεσία του κόμματος διαπίστωσε ότι ο Κίναχ δε δήλωσε σαφώς αν υποστηρίζει το πρόγραμμα του ΚΚΟυ για την έξοδο από την κρίση και συνέστησε στους 112 βουλευτές του κόμματος να απέχουν από την ψηφοφορία. Επίσης, για εντελώς διαφορετικούς λόγους δεν υποστήριξαν τον Κίναχ οι εθνικιστές και από τις δυο ομάδες του διασπασμένου κόμματος ΡΟΥΧ και οι δεξιοί βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Μεταρρυθμίσεις - Συνέδριο».

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών πριν από την ψηφοφορία, ο Κίναχ τόνισε, ειδικότερα, ότι κύριες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι: Η ένταση του κοινωνικού προσανατολισμού της οικονομίας, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο προστατευτισμός, η στήριξη του εγχώριου εμπορευματοπαραγωγού, η νέα αγροτική πολιτική, η στρατηγική ανάπτυξη του ενεργειακού συμπλέγματος, η διοικητική μεταρρύθμιση. Σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι πηγές των εσόδων του προϋπολογισμού, να σταματήσει ο προσανατολισμός στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των αποθεμάτων συναλλάγματος σε χρυσό. Τέλος, μετά την επικύρωση του Κίναχ ως πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξέι Βόλιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε Ουκρανό πρωθυπουργό. Ο δε Κίναχ επισήμανε ότι θα εντατικοποιηθεί «η συνεργασία με τη Ρωσία» στον τομέα της ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ