Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
«Ωθηση» στον ευρωπαϊκό στρατό

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Εκτός των αμερικανικών σχεδίων για την αντιπυραυλική ασπίδα, η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχε λίγο απ' όλα.

Τίποτα το καινούριο σε σχέση με τα Βαλκάνια, αφού διακηρύχτηκε η θέληση για συνέχιση της ισχυρής παρουσίας των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων. Περισσότερα προβλήματα ενέσκηψαν όσον αφορά στο θέμα της συνεργασίας Ατλαντικής Συμμαχίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δείχνει να κόλλησε... λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας, η οποία επέμεινε μέχρι τέλους στις θέσεις της, που είναι το βέτο στη χρησιμοποίηση δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας από την ΕΕ, καθώς δεν της παρέχεται το δικαίωμα να συμμετέχει πλήρως στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ομως, λίγο αργότερα, κατά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, η εικόνα ανατράπηκε, καθώς ο Τζεμ άφησε να εννοηθεί ότι τερματίστηκε η πολύμηνη τουρκική αντίθεση στην αυτόματη πρόσβαση στις ΝΑΤΟικές δυνατότητες από τη μελλοντική δύναμη της ΕΕ. «Οριστική συμφωνία δεν υπάρχει, υπάρχει συμφωνία κατ' αρχήν, σε γενικές γραμμές καλύφθηκαν όλα τα αιτήματα, απομακρύνθηκαν όλες οι γκρίζες περιοχές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αγκυρα εξασφάλισε «ενεργό συμμετοχή στο συμβουλευτικό μηχανισμό» της ΕΕ, η οποία τον προσφέρει και σε άλλα υποψήφια προς ένταξη κράτη. Από την πλευρά τους, διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας ανέφεραν ότι το περίγραμμα της συμφωνίας θα γίνει γνωστό μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ