Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Πολεμικές διακηρύξεις» Ράμσφελντ ενώ επιστρέφουν οι επιθεωρητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ετοιμη να επιστρέψει στο Ιράκ είναι η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών με επικεφαλής τον Χανς Μπλιξ, αλλά και τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ αλ Μπαραντάι, ενώ το ιρακινό καθεστώς καλούσε τους Ιρακινούς να την υποδεχτούν «θετικά». Την ίδια στιγμή, «συστάσεις» προς τους επιθεωρητές απηύθυναν και Ρώσοι διπλωμάτες, ζητώντας τους να διδαχθούν από τα λάθη των προκατόχων τους και να μην τα επαναλάβουν. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προσπαθούσε να διαψεύσει τις εντεινόμενες φωνές διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι «αν αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ θα είναι σύντομη και θα σεβαστεί την ανθρώπινη ζωή!»

Εκατό θα είναι οι επιθεωρητές που θα ελέγξουν, περίπου, 700 τοποθεσίες στο Ιράκ. Οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ αλ Μπαραντάι θα φθάσουν στη Βαγδάτη συνοδευόμενοι από τους πρώτους 20 συνεργάτες τους, τη Δευτέρα, μέσω Λάρνακας. Ο Μπλιξ κάλεσε τους Ιρακινούς να συνεργαστούν πλήρως και επισήμανε ότι η πρώτη σημαντική δοκιμασία για το ιρακινό καθεστώς είναι η δημοσιοποίηση της λίστας των οπλικών της συστημάτων μετά από 3 εβδομάδες.

Ο Σουηδός διπλωμάτης έσπευσε να προειδοποιήσει ότι μια καθυστέρηση μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί «σε δύο ώρες δεν μπορείς να κρύψεις πυραύλους, αλλά μπορείς να κρύψεις σημαντικά έγγραφα». Καθησυχαστικότερος εμφανίστηκε ο αλ Μπαραντάι, του οποίου οι δηλώσεις, μάλιστα, προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς υποστήριξε ότι «αν υπάρξει μια μικρή εμπλοκή, χωρίς πρόθεση, δεν πρόκειται φυσικά να σπεύσουμε να την καταγγείλουμε ως ρήξη».

Ρωσικές ανησυχίες

«Συστάσεις» προς τους επιθεωρητές απηύθυνε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, καλώντας τους να «επικεντρωθούν στη δουλιά τους και να συγκρίνουν τα στοιχεία που θα ανακαλύψουν με την κατάσταση του 1998». Επίσης, τους κάλεσε να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα του προκατόχου του Μπλιξ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος το 1998, καταγγέλλοντας ότι τίθενται εμπόδια από τους Ιρακινούς, αναχώρησε από τη Βαγδάτη, χωρίς να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανοίγοντας το δρόμο για τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ.

Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε από τη Νέα Υόρκη και ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τους επιθεωρητές «να μην αναλίσκονται σε άσχετα θέματα και διενέξεις όπως έγινε στο παρελθόν, και να μη χρησιμοποιήσουν σκληρές και υπεροπτικές μεθόδους που προσβάλλουν την ιρακινή αξιοπρέπεια και κυριαρχία, όπως επίσης έγινε στο παρελθόν». Χθες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, και ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, μετέβησαν στο Παρίσι όπου είχαν σειρά επαφών με τη γαλλική ηγεσία.

«Πολεμική διακήρυξη» Ράμσφελντ

«Το ιρακινό καθεστώς, σίγουρα, συνέχισε να κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και πιθανότατα θα προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των στρατευμάτων μας, αν τελικά παραστεί ανάγκη για στρατιωτική δράση», τόνισε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί δεδομένο πως το ιρακινό καθεστώς «αν έχει τη δυνατότητα, θα εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις όταν αρχίσει μια στρατιωτική επίθεση». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αναφέρθηκε εκτενώς στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης, σε μια εμφανή προσπάθεια να απαντήσει στις υπάρχουσες καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και στους φόβους που διατυπώνονται διεθνώς για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος.

«Δε θα είναι ο Γ` Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο αμερικανικός στρατός είναι πολύ ισχυρότερος από το 1991 και ο ιρακινός πολύ πιο αδύναμος. Και τότε, οι χερσαίες επιχειρήσεις δε διήρκεσαν περισσότερο από 100 ώρες. Δεν μπορώ να σας βεβαιώσω για την ακριβή χρονική διάρκεια τυχόν επιχειρήσεων: Μπορεί να είναι 5 ημέρες, 5 εβδομάδες ή 5 μήνες, αλλά σίγουρα όχι περισσότερο», διαβεβαίωνε ο Ράμσφελντ.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν καταστεί αναγκαία η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, θα αντικατασταθεί από μια προσωρινή στρατιωτική διοίκηση, η οποία θα επιβλέψει την ολοκληρωτική καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής. Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «αν χρειαστεί να επέμβουν θα το πράξουν με τρόπο τέτοιο που θα σεβαστούν την ανθρώπινη ζωή, αν και θα είναι αποφασιστικές για να ολοκληρώσουν το καθήκον τους»!

Λίγες ώρες αργότερα, στο θέμα του Ιράκ αναφερόταν και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, εκτιμώντας ότι «η αμερικανική εμμονή στο Ιράκ περιθωριοποιεί το κύριο μέλημά μας, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο Φίσερ, μάλιστα, άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «όποιος αναγνωρίζει με τόση ένταση την επικινδυνότητα των όπλων μαζικής καταστροφής, λογικά θα έπρεπε να κάνει κάτι και για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων χρησιμοποίησής τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ