ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον... αστυνόμο τους αποκτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Αρμόδια για όλο το Δημόσιο η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα αποκτήσουν τον... αστυνόμο τους. Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, θα επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν αδικήματα δωροδοκίας και εκβίασης από δημόσιους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα «καθίσταται αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη των προβλεπομένων από τα άρθρα 235, 236 και 385 του ΠΚ εγκλημάτων (δωροδοκία και εκβίαση) που διαπράττονται από δημόσιους υπάλληλους και λειτουργούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από τις διατάξεις του Ν. 1256/1982».

Το νομοσχέδιο ισχυρίζεται πως στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ορισμένων επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Ομως, η διαφθορά που μαστίζει σήμερα τη δημόσια διοίκηση δεν αφορά μόνο κάποιους υπαλλήλους, αλλά και αυτούς που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την πολιτική που καθορίζει το χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης ως θεραπαινίδας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ως πρώτο σχόλιο ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «και αυτή η ρύθμιση εντάσσεται στα πλαίσια της αυταρχικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της αστυνόμευσης των δημόσιων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει τους δημόσιους υπάλληλους τώρα που εφαρμόζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της δημόσιας διοίκησης, οι όποιες είναι στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας δημόσιας διοίκησης ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης».

Με το ίδιο νομοσχέδιο μεταφέρεται από τις Νομαρχίες στην Αστυνομία η αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων. Επίσης θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που σήμερα έχουν φτάσει περίπου τις 50.000, αφού παρέχεται με διατάξεις του εξουσιοδότηση, ώστε οι οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών να αυξηθούν (με Προεδρικό Διάταγμα).

Με άλλες διατάξεις επιχειρείται η κατ' εξαίρεση του νόμου για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

Εξαλλου προβλέπεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση διαπίστευσης, η οποία χορηγείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, η διενέργεια ελέγχου από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) της ΕΛΑΣ. Η γνώμη της ΔΑΟΑ θα είναι αρνητική εφόσον ο υποψήφιος για διαπίστευση είναι καταχωρημένος στο σύστημα Σένγκεν ή στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών και υφίστανται σε βάρος του λόγοι εθνικής ασφάλειας ή σοβαροί λόγοι δημόσιας τάξης.

Οχι στην τρομο-υστερία και τους τρομονόμους

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Την κινητοποίηση των δημοκρατικών πολιτών και των φορέων του μαζικού κινήματος για την ανάσχεση και αποδυνάμωση του κλίματος τρομο-υστερίας και της σκόπιμης παρουσίασης των δικαιωμάτων και κατακτήσεων ως αναλώσιμου υλικού στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ζητά, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι το κλίμα τρομο-υστερίας και έξαρσης του κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού, που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την επιχείρηση εξάρθρωσης της «17 Ν», με τη συνεπικουρία τμήματος των ΜΜΕ, αποτελεί γόνιμο έδαφος, για να χτυπηθούν κατακτημένα με λαϊκούς αγώνες δικαιώματα και ελευθερίες, για να εφαρμοστεί και διευρυνθεί ο τρομονόμος σε όλες του τις διαστάσεις (ποινικές, ανακριτικές, σωφρονιστικές κλπ.), για να ενταθεί η καταστολή του μαζικού κινήματος και των λαϊκών και κοινωνικών διεκδικήσεων. Τονίζει, επίσης, ότι το κλίμα αυτό προετοιμάζει τη διεύρυνση του τρομονόμου μέσω της εφαρμογής του ευρωτρομονόμου και της ευρύτερης ποινικοποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα πείραμα κατατρομοκράτησης της κοινωνίας, στο οποίο συγκλίνουν οι διωκτικές αρχές, η κυβέρνηση και ξένα κέντρα αποφάσεων, υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και τονίζει: Οπως ακριβώς η εγκληματική και καθ' όλα καταδικαστέα δράση οργανώσεων τύπου «17 Νοέμβρη» εξυπηρέτησε πλήρως τα διάφορα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά σχέδια, έτσι ακριβώς επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί και η εξάρθρωσή τους. Γιατί, απώτερη επιδίωξή τους είναι, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις, να συκοφαντηθεί ως τρομοκρατική η συλλογική δράση, οι αγώνες των εργαζομένων, η αμφισβήτηση της «νέας τάξης πραγμάτων», να καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι οι λαϊκοί αγώνες, το δημοκρατικό και γενικότερα το προοδευτικό κίνημα, που ποτέ δεν είχαν σχέση με αντιλήψεις και πρακτικές ατομικής βίας και τρομοκρατίας, συνδέονται τάχα με τις δραστηριότητες τέτοιων σκοτεινών μηχανισμών. Μηχανισμών, που διασταυρώνονται και συγκλίνουν με τις επιδιώξεις των εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτού του γενικότερου κλίματος παρατηρούνται συγκεκριμένες παραβιάσεις αρχών του κράτους δικαίου, καθώς και μη θεμελιωμένες στερήσεις συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως ιδίως η προσωπική ελευθερία, οι οποίες εγείρουν έντονα την υποψία πολιτικής σκοπιμότητας από γνωστά και άγνωστα κέντρα εξουσίας. Αναφερόμενη στην προφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη με την κατηγορία της συμμετοχής στη «17 Νοέμβρη», σημειώνει ότι προκαλεί έντονη ανησυχία, γιατί, με βάση όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί - εκτός από τις καταθέσεις συγκατηγορουμένων του, που και η ίδια η νομοθεσία περιορίζει την αξία τους - δεν προκύπτει συμμετοχή. Οπως, επίσης, και γιατί από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι είναι ύποπτος φυγής. Τονίζει, επίσης, ότι η προφυλάκιση είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να τερματιστεί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη 2002, αγωνιστικά - όπως ταιριάζει στη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση - πραγματοποιείται, φέτος, ο γιορτασμός της 60ής επετείου από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στον τόπο της ανατίναξης, με απόφαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ θα δρομολογήσει πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, στις 7 το πρωί της ίδιας μέρας. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.8831.368.
  • Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές και αγωνίστριες της ΕΑ και του ΔΣΕ και άλλους πατριώτες, που εκτελέστηκαν στο λόφο του Μεζούρλου Λάρισας την περίοδο 1946 - 1949, διοργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, αύριο Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο χώρο των εκτελέσεων.
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης, που περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού με θέμα τη δράση και τον αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού, διοργανώνει το Παράρτημα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, με αφορμή το γιορτασμό της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Α. Τάσσος», στον 3ο όροφο του Δημαρχείου Αμπελοκήπων και θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 30 Νοέμβρη 2002. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ., θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα υπάρχει σχετική ξενάγηση.
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Νοέμβρη, ημέρα Σάββατο και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, Ομόνοια, 4ος όροφος) για την εκλογή αντιπροσώπων στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΑΟ.
Στο νοσοκομείο ο Θ. Ψαραδέλης

θα παραμείνει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Θεολόγος Ψαραδέλης, ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί από το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του. Από το νοσοκομείο ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκε εκτεταμένη αιμορραγία του υαλοειδούς και κρίθηκε απαραίτητη η παραμονή του στην πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου. Οι γιατροί θα προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα και θα ακολουθήσουν ειδική θεραπευτική αγωγή. Αγνωστο είναι πόσες ημέρες θα διαρκέσει η νοσηλεία του Θ. Ψαραδέλη και πότε θα πάρει εξιτήριο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τους δικηγόρους, συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο οι αδερφοί Ξηροί και ο Δ. Κουφοντίνας. Μάλιστα, ο Σ. Ξηρός δεν παίρνει ούτε τα φάρμακά του, που χρειάζεται για τη θεραπευτική αγωγή.

Οσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των κατηγορούμενων για την «17 Νοέμβρη» και τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν μέσω της συνέντευξης των δικηγόρων τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι εφαρμόζεται κατά γράμμα ο Σωφρονιστικός Κώδικας και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει για κανέναν ούτε ευνοϊκότερη, ούτε δυσμενέστερη μεταχείριση», γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα κράτησης για τους «18» που κρατούνται στον Κορυδαλλό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ